Михаил Миков: Работи ли МВР, задълженията растат
Михаил Миков: Работи ли МВР, задълженията растат / cнимка: Sofia Photo Agency
Михаил Миков: Работи ли МВР, задълженията растат
24005
Михаил Миков: Работи ли МВР, задълженията растат
  • Михаил Миков: Работи ли МВР, задълженията растат

Михаил Миков, бивш министър на вътрешните работи в кабинета "Станишев", събеседник в предаването "Денят" на Дарик.

Г-н Миков, да ни кажете откъде се появи според вас тази дупка в бюджета на вътрешното министерство четири месеца след като вие напуснахте поста си. Според вицеприемиера Цветан Цветанов дългът е 65 млн. лева.

Ами, неосигуреност, неосигуреност от страна на Министерство на финансите. Със съкращението на бюджета, с ревизията, която се извърши, Министерство на вътрешните работи изпадна в много тежко състояние, защото няма друго министерство, в което съотношението на разходите за работна заплата и за издръжка да е в такава пропорция. С 10-процентното намаление и с другата ревизия всъщност могат да се намалят средствата за издръжка, защото заплатите по закон са гарантирани, социалните осигуровки също. И така издръжката остава в този вид, в който е към момента, и се появява този проблем. Той всъщност е заложен и в бюджета за догодина, това е по-лошото.

А вие когато напуснахте поста си, колко дългове имаше тогава Министерството на вътрешните работи?

Може да се установи, нека го каже министърът, но далеч от тази цифра.

Далеч по-малко?

Далеч по-малко.

Колко?

Не си спомням точната цифра. Знаете, че те са променлива величина, но далеч, далеч по-малко. Колкото повече месеци работи Министерство на вътрешните работи, толкова повече ще растат задълженията, защото, пак казвам, заплатите се изплащат на сто процента, а средствата за издръжка са редуцирани в рамките на ревизиран бюджет. И тази година така е заложено и за догодина, и това е страшното.

Казахте вече необезпеченост. Действително има ли опасност ведомството да не може да изпълнява функциите си?

Ами, има, има. Като няма бензин, като няма... с какво, с колелета ли ще ходят полицаите? Като няма средства за консумативи. Спомняте си една дискусия около едни принтери, наречени афористично от премиера златни. Ами, ако започнат да пишат полицаите с гъши пера, ще излезе най-евтино, или с пишещи машини да се върнем, или колите, с които подменихме парка в последните години, да ги оставим сега на гараж и да ходим пеша. Или пък въпросите, свързани с Шенген, също много голяма тема, която най-много засяга МВР, макар че проблемът е държавен и национален...

Г-н Миков, докато вие бяхте вътрешен министър колко пари дължеше министерството на компанията, която доставя ток, защото сега според министър Цветанов дългът към това дружество е около 1 млн. лв. и е трябвало да бъдат платени тези пари спешно?

Е, не е имало задължения тогава, един милион се е натрупал. Това не е никакво задължение. Един милион просто не са пари за рамките на МВР. Виждам, че има увеличение... също така говори се за 14 милиона от БДЖ. Мисля, че при мен бяха по-малко, може би тук става въпрос вече и за лихви. Тоест Министерство на вътрешните работи, освен че е в недостиг, то е и кредитор. И това е част от онази необходима структурна реформа, която трябва да се реализира, но не я виждам заложена в бюджета за догодина и в действията на настоящото ръководство. Тя е неизбежна, но тя също трябва да се осигури финансово.

Какви са основните ви забележки към този бюджет? 

Ами, първо, казвам, той не може да осигури нормалната дейност на министерството. Заплатите са осигурени и дотук. Оттам насетне? Освен заплатите, за да функционира едно ведомство, трябват редица други неща. Минимумът е да се осигурят нормални условия - да има парно, да има осветление, да има консумативи, да има принтери, да има компютри. Слава богу, че успяхме в началото на годината, пак в условия на криза, да увеличим заплатите с 5 процента. Няма друго ведомство, в което заплатите да са увеличени с 5 процента. Вие си спомняте тогава, говореше се за 50 процента, аз поех ангажимент за 5 и го изпълних. Правителството намери средства за тези 5 процента. Няма друг сектор, който в условия на криза да е получил увеличение на заплатите от 1 януари.

Очаквате ли протести на полицейски служители, каквито имаше по ваше време?

Не бих искал да се вмесвам политически в тази тема. Спомняте си, че когато аз бях министър, много политически сили, годината беше предизборна, спекулираха с естествените социални искания и настроения на служителите от МВР. Така че по-далеч от тази тема. Има обаче редица проблеми, които трябва да се решават. Дали ще ги поставят служителите, дали ще ги постави опозицията, дали ще се решат вътре в мнозинството, защото няма друго мнозинство, в което да има повече хора, които са произлезли от средите на МВР...

Г-н Миков, част от този минимум, за който говорите, че е необходим в министерството, са и униформите поне на полицаите. Цветан Цветанов посъветва служителите да питат вас защо зимните им униформи и кубинките ще бъдат готови напролет, с какво тогава ще им бъдат полезни. Вие какво ще отговорите?

Ами, хубаво е, че ми поставяте въпроса, защото ползвам вашето радио, за да отговоря. Когато си тръгнах, в Дирекция "Доставки" бяха подготвени процедурите, не бяха пуснати, за да може новият министър да се огледа в обстановката и да пусне. Поради мнителност или не знам защо, освен че беше сменен директорът на Дирекция "Доставки", тези поръчки бяха пуснати доста по-късно. Нека да видим кога са пуснати поръчките, нека да видим сроковете за обжалване. И то има естествени срокове по Закона за обществените поръчки. Аз също... при мен също имаше забавяне на униформите, но то беше по друга причина. Тогава имаше едно решение за минаване към друг вид униформи, които струваха 1200 лева, а не по 400, колкото е вещевото доволствие на човек годишно. И тогава след месец, месец и половина, аз бях принуден, имаше нулева година за старите дрехи, да отменя новата наредба, да върна старата наредба и да пуснем поръчките. При мен имаше същия проблем, но той беше от друг характер. Докато в момента... Нека, бръкнете в сайта на Министерство на вътрешните работи, там трябва да се оповестяват поръчките, да се види кога са пуснати, да се види какви са сроковете по закон. Няма защо да се пита Миков за тази работа, Миков от 27 юли не е в министерството.

Докато бяхте министър, включително и в студиото на "Дарик" си спомням една ваша прогноза, че заради икономическата криза криминогенната обстановка ще се усложни. Това нещо като че ли се сбъдна. Първите действия на вашите наследници как ги оценявате?

Вижте, ще се въздържа малко, защото твърде е рано, все още навлизат. Истината е, че не е приоритет сигурността, вътрешната сигурност не е приоритет на правителството. Лично аз съм очаквал по-голямо внимание и по, така, чисто човешки съображения, ръководейки се от това, че и министър-председателят, и вътрешният министър, и много от народните представители животът им е свързан с тази система. За жалост не виждам това. Спряна модернизация. . . Не знам защо не се пускат тези мощности, които ние оставихме - нова сграда на "Криминална полиция" трябва да е готова, Второ районно, Трето районно, в Стара Загора почна строителство. Мисля, че в Благоевград го пуснахме преди изборите, слава богу, че там. . . Да се ползват тези мощности, защото се хвърлиха доста пари за инфраструктурно подобряване на условията. Всички районни полицейски управления в София бяха санирани, всички, до едно, за да работят полицаите в по-нормални условия.

Дори обещанието на изпълнителите на проектите беше, мисля, в много кратки срокове, това, което съм запомнил...

Да, да. Ами, аз реално като минавам отвън и като гледам, те са готови, просто трябва да се... по-бързичко да се влиза и да се ползват от полицаите, а не в сгради с течащи покриви, каквато е бараката на Трето районно.