Х. Харалампиев: Срещу мен се отвори тотална атака, че защитавам Рашков
Х. Харалампиев: Срещу мен се отвори тотална атака, че защитавам Рашков / netinfo
Интервю на Йовка Йовчева с адвокат Хари Харалампиев
49399
Интервю на Йовка Йовчева с адвокат Хари Харалампиев
  • Интервю на Йовка Йовчева с адвокат Хари Харалампиев

В интервю за Дарик единият от защитниците на Кирил Рашков - адвокат Хари Харалампиев призна, че по негов адрес се е отключила атака заради това, че е поел делото срещу Цар Киро по обвинението за отправени заплахи за убийство.

Харалампиев подчерта, че е бил адвокат по не едно тежко криминално дело и до моменти никой не го е укорявал, че защитава примерно убиец, но сега в случая с Рашков, обществото реагирало. „Наясно съм с тежненията на хората и не коря никого, защото всеки е прав за себе си", подчерта обаче адвокатът, който беше един от защитниците по делото в Либия срещу българските медицински сестри, а сега е председател на Общинския съвет в Пазарджик.

Харалампиев заяви също, че присъдата от три години и половина затвор на клиента му е несъразмерно висока с оглед „тежкото здравословното състояние" на Рашков.Ето какво още каза той пред Дарик:

Казахте, че ще обжалвате ефективната присъда от три години и половина на Кирил Рашков. Очевидно, че ще пледирате невинен, но за каква присъда ще призовете съда?

Тъй като тезата на моя подзащитен е, че е невинен, аз съм длъжен да се съобразявам с него и да пледирам, че наистина той не е осъществил престъплението закана за убийство. А че това е така беше видно и от показанията на двамата полицейски служители, които са незаитересовани страни в процеса и по един категоричен начин заявиха, че въобще заплашеният не се е оплакал пред тях, че има закана и че тя е възбудила основателен страх в неговото съзнание. Затова аз твърдя, че обвинението не беше доказано и при всички случаи аз ще обжалвам така постановената присъда. Не съм адвокат, който лесно абдикира от бойното поле на словосражението.

Според мнозина, ако съдим по първите публични реакции след присъдата, макар и ефективна, тази присъда смятат те срещу Кирил Рашков е твърде малка. Не се ли опасявате, че ако обжалвате, а това стори и ответната страна, може пък да се получи по-висока присъда за вашия клиент под натиска на общественото мнение?

Тук има един такъв момент: би било по-опасно, ако прокурорът подаде протест и изрази несъгласие с размера на наказанието. Надявам се, че той няма да подаде протест, поради което не се страхувам от завишаване на санкцията. Но има и нещо друго, - да оставим настрана личността Кирил Рашков - но тази присъда се оказа несъразмерно висока с оглед на едно обстоятелство - изключително тежкото му здравословно състояние. Когато се разглеждаше въпросът с мярката му за неотклонение, експертите изброиха десет негови страдания и аз ще посоча две-три - това е инфарктът и то на три пъти, три инфаркта е получил, има бъбречна недостатъчност, диабетно болен... Какво още да изброяваме?

Тоест смятате, че на база здравословно състояние тази присъда е твърде завишена?

Съдът трябва да прояви прецизност в своите разсъждения.

Не се ли опасявате, адвокат Харалампиев, че след като толкова години обществото ви свързваше с щастливия край на тежкото дело срещу българските медицински сестри в Либия, сега ще ви свързва точно със защитата на Кирил Рашков. Вие лично имахте ли някакви морални колебания, когато поехте това дело, макар да съм наясно, че като адвокат вие просто си вършите работата.

За казвам така: в съдебната зала винаги съм влизал и докато мога, ще влизам със собствената си съвест, с бяла риза и добри помисли. Аз съм защитавал не едно и две дала, по които са извършени тежки криминални престъпления, най-вече с посягане на живота и здравето на хората. До този момент никой не е отправил укор към мен защо защитавам някой убиец. Сега обаче тотална атака срещу мен се отвори. Разбира се, аз съм наясно с тежненията на хората, не коря никого и смятам, че всеки от своята си гледна точка е прав.

Попитах Ви в личен план, защото Рашков се превърна в символ на опита на българите да потърсят справедливост и да я получат, усещането за справедливост. Вие сте от другата страна, както се казва, макар и да си вършите работата като адвокат.

Аз ще си направя комплимент. За да ме потърси Рашков, значи има защо.

Вие сте му адвокат. Доколкото знам все още няма обвинение срещу Рашков по случая за онези готвени покушения срещу ромски лидери. Привлечен ли е той като обвиняем за подготовката на това убийство на прокурора Олег Янев?

До този момент, доколкото ми е известно - не. Но не се знае дали аз ще бъда адвокат, ако се предяви и повдигне обвинение, защото не съм говорил с него за това обвинение. Това са престъпления, които нямат нищо общо помежду си.

Категоричен сте, че ще обжалвате вчерашната присъда?

Не категоричен. Непоколебим.