Бриго Аспарухов: Компромати и флашки ще има, докато не свърши преходът в главите ни
Бриго Аспарухов: Компромати и флашки ще има, докато не свърши преходът в главите ни / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

Не е ясно дали има незаконно подслушване, но думите на бившия вътрешен министър Румен Петков приличат на размахване на пръст към бивши и настоящи служители на МВР.

Това коментира в интервю за Дарик бившият директор на Националната разузнавателна служба Бриго Аспарухов по повод поредния скандал с подслушване и твърдението за запис на срещи на Бойко Борисов с президента Георги Първанов и Румен Петков.

Според Аспарухов по пътя на логиката това означавало, че Петков знае кой е източникът на подслушванията и е добре да го каже на компетентните органи.

По повод събитията в левицата след размразяването на проекта АБВ Бриго Аспарухов посочи, че става въпрос за лични амбиции и добре подбран ход от страна на Георги Първанов. Ход, който обаче според Аспарухов се прави в най-неподходящия момент - в навечерието на евроизборите, от които пък ще зависи и кога ще има парламентарни избори.

Най-вероятно листата на АБВ ще бъде регистрирана чрез коалиция от три партии - „Обединен блок на труда" на Кръстьо Петков, „Социалдемократическата партия" на Георги Анастасов и движение „Социалдемократи", коментира още в ефира на Дарик Бриго Аспарухов.

Смятате ли, че и това, което стана в БСП, и рестарта на проекта АБВ има нещо общо с отключването на този нов епизод от сагата с подслушването, според вас?

Не, това е просто добре избран момент от инициаторите на АБВ. Вече две години живеем с този проект, макар той да беше със затихващи функции преди няколко дни. Приемам го за добре подбран момент. Като казвам добре подбран момент, това не значи, че одобрявам точно сега активизирането му, защото предстоят избори за европейски парламент. В обществените анализи, в анализите на анализаторите, във всички посоки ясно се казва, че ако на европейските избори една от парламентарно представените сили доминира на тези избори, това ще бъде ключа към бъдещите предсрочни парламентарни избори в тази посока. Естествено, че социалистическата партия, чийто член съм и аз, и член на Националния съвет, много отдавна се готви за тези избори, в много тежка ситуация при това. И наистина разчетите са, че ние можем да се справим на изборите, добре да се представим. И по този начин да спечелим и доверието на обществото, като израз в тези избори. И ето, в един такъв момент се започва едно, наречено от някои разцепление, начало на разцепление, от други се нарича лични амбиции на Георги Първанов, от трети има друго название и така нататък. Моята позиция е, че това не трябваше да се случва точно в навечерието на едни важни за държавата, и за Европа избори. В този смисъл считам, че това са лични амбиции на хора, участници, без да ги обвинявам в нищо, разбира се. Не, че нашата партия няма трески за дялане, има. А коя няма? Веднага следва и този въпрос. Но аз считам, че кондицията на социалистическата партия е добра, независимо от всички слабости.

Знаем обаче, че експрезидентът е човек с политически опит. Защо смятате, че допуска това в момента? Грешка ли е, по оценката ви мога да го сложа в тази графа? И до какво ще доведе това за неговото политическо бъдеще?

Такава оценка ми е трудно да дам, но богатият политически опит действително е факт, ако проследим последните 20 години от участието в политическия живот на Георги Първанов. Има опит във всички посоки, нали отчитате това. Има опит и в игри - задкулисни, явни и така нататък. Аз не одобрявам разбунване в такъв важен, не само за БСП, но и за лявото пространство въпрос, независимо от декларациите на АБВ, и на този проект, че това е добре, че това е оздравително. Аз също считам, че не е лошо да се води такъв диалог в лявото пространство, нужен е такъв диалог дори. Но ето, появата. И сега сме свидетели на новина. Става въпрос за обединение на три партии, не обединение, а взаимодействие между Блока на труда на Кръстьо Петков, социалдемократическата партия на Георги Анастасов, който е депутат от Коалиция за България в днешния парламент, и Движение социалдемократи - бившата партия на Камов, сега на Лъчо Шиков. Допускам, че това ще бъде гръбнака, зад който Георги Първанов така упорито се опитва да се укрива последните дни.

И може би сред тях ще бъде регистрирана и листата.

Най-вероятно така ще стане, не най-вероятно, а със сигурност. Тоест повторение на един познат план, сценарии, режисура от 2001 година, когато беше забранено участието на НДСВ, и Симеон Сакскубургготски отстъпи партията на Тошо Пейков.

Да, и Весела Драганова.

Така че нищо ново.

Може ли обаче АБВ да се окаже, видях и такива коментари, ноев ковчег за спасение на част от левицата след това управление?

Как да се спаси, какво значи да се спаси част от левицата, когато диалогът между лидера на БСП и заявилият се за лидер на АБВ Георги Първанов е нелицеприятен. Как ще стане надолу обединяване. Аз това искам, наистина. Да има един диалог в лявото пространство - конструктивен, оздравителен, но не по този начин, който би могъл да доведе до едно сливане в близко бъдеще - два потока в една река, както казваше Мао Цзедун. Но това не се получава. На преден план излизат нелицеприятни подмятания, обвинения.

Има ли нещо от онова, което се чу официално от устата на Първанов, и от сбирката на АБВ като критика към ръководството, което вие съвсем откровено споделяте? Имаше тежки обвинения.

Георги Първанов, с цялото ми уважение, подчертавам, е бил свидетел на мои много критични изказвания в пленумите на Националния съвет на БСП. И то не с отдавнашна дата, а с месечна дата, месечен срок. Преди два, три, четири месеца. Там се говори много откровено по тези въпроси, говори се и за вземането на решение от неформални групи, за това, че трябва по-голяма откритост, че трябва да привличаме с политики, да разширяваме партията си, трябва да влизат млади хора, да подменяме ръководствата по места с млади хора, носители на нови идеи. Тоест да се вместим в онези усилия, които правят всички леви партии в Европа, за търсене на нов път под слънцето в днешния глобален свят. И изведнъж... Това е констатация. Може би има верни неща, но да се предприеме такъв решителен ход в точно най-неподходящия момент. Точно това не приемам аз, а не по принцип опита да се води диалог, та дори вече изведен публично навън.

Доколко реална е близостта между Първанов и Борисов, за която често се говори?

Аз мисля, че те като политици си говорят. Доколко често си говорят, как си говорят, това е друга тема. Но искам да кажа, че в този момент, който е доста интересен към днешна дата, всякакви съобщени информации за техни срещи и разговори веднага се хваща във въздуха и се разширява. Много подходяща ситуация има сега. Не мога да кажа до каква степен отношенията им са близки, дали се срещат, дали са записани, дали имат някакви общи планове, по-скоро го изключвам като общо действие. Но знае ли човек. В политиката, както казват, всичко може да се очаква.

Ако е прав Румен Петков да вярва и на МВР, и на ДАНС, че не са го подслушвали нито него, нито Първанов, по пътя на логиката, кой би трябвало да стои зад тези записи, ако ги има, като авторство?

Не знам кой би могъл да стои, дали изобщо има такива записи. Но политикът е политик и не трябва да се сърди, когато към него се проявява всякакъв вид любопитство, когато журналисти се стремят да му научат тайните. Вярно е, че домът е моята крепост, къщата е моята крепост, но обществото има интерес и иска да знае кой ви посещава ,с кого говорите, какво говорите. Защото политиците обсъждат политика. Ако се занимават със задкулисие, тогава интересът се засилва още повече, още по-интересно става. З,атова никакво сърдене. Дали има незаконно подслушване, това не знам. Румен Петков си позволи да съобщи някакви имена по телевизията, доколкото го чух.

Да, предупреди бивши служители да не вярват, че шефът им държи прокуратурата.

Заприлича ми на размахване на пръст на определени хора, бивши служители и настоящи на МВР. А той като министър съвсем съзнателно го прави, това е моята оценка. И знае към кого са насочени тези думи. Това идва да покаже, ако се разсъждава логично, че той знае кой е източникът на тези незаконни подслушвания. И добре би било, ако излиза от позицията на честен политик, да го каже или да информира овластените хора - прокурорите, за това кои са изпълнители на тези поръчки.

Да, наистина по-честно е това да бъде заявено, съобщено, особено ако в действителност някой от участниците или замесените лица са наясно с произхода или поне поръчителството. Докога ще сме държава на флашките и зависимостите по тази линия? И Лютви Местан тази седмица случайно вметна тази история за "Коалиция Мишо бирата" и ни върна в едно време, което също раздруса по тази тема.

Вие задавате един резонен въпрос. Преходът, в който се намираме вече 24 години, може би не е завършил. Може би е в развитие. Но има един друг преход - преходът в главите на хората, в мисленето на хората. Точно този преход ни предстои още дълго време да го търпим. Така че на въпроса ви: Докога? Докато не изчезне едно поколение политици и не се появи ново поколение политици, което има друго мислене и друг преход в главата си. Не очаквайте скоро да минат тези епизодични взривове, бомби за подслушвания, кой с кого ходел, с кого говорел, с кого спал, с кого не спал и така нататък. Със съжаление го казвам.

В цялата история, която се коментираше тази седмица с развода на БСП, през цялото време беше намесен и ГЕРБ и Бойко Борисов, беше ситуиран вътре в тези, иначе вътрешни отношения в партията, за добро или лошо. Какъв е интересът на Борисов - разделена левица с две листи?

Не само на Борисов. Всички политически субекти имат интерес, другите субекти да отслабват. Това е най-общо казано играта на политическите субекти. Тоест едните отслабват, другите са засилват. Само че този маниер, който се прилага около нас от политическите субекти, е характерен за нашите земи, за нашите географски ширини. В другите страни, към които се стремим не е така. Там диалогът, спорът, дебатите се водят около политика, която води към доброто на хората. А у нас към това, да излъжем хората. И точно тук е големият въпрос - кого обслужва всичко това. Обслужва всички. Единствено не обслужва онези, които през май месец ще си пуснат гласа, ако повярват. Всичко онова, което следва, считам, че няма да доведе до добро в настроението на избирателите. Да му мислят тогава политиците.

Да му мислят тогава политиците. Искаше ми се да завършим с една ваша прогноза. До колко фатално ще е това за БСП на вота и как ще завърши тази поредна история с "бръмбаргейт"?

Как ще завърши тази история? Ще я забравим скоро и ще започнем нова история.

Следващите записи.

Да, за съжаление.

А за БСП?

Аз мисля, че това ще се отрази на БСП, волю-неволю, но призовавам трезво мислещите хора да не се поддават на колебание. И трябва да знаят, че когато те вътрешно са убедени в една лява политика, трябва да я отстояват докрай и да не разпиляват силите си. Лоша или добра, БСП е изразител на голяма част от българския народ. И сега е време да проявим трезвост и разум, и да я подкрепим.