Борисов: Най-важното за България е да има стабилност
Борисов: Най-важното за България е да има стабилност / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева

Политикът на 2007 Бойко Борисов в студиото на "Годината"

Почти половината от слушателите на "Дарик" са за вас.

Благодаря на тези, които са преценили, че... ние, казвам ние, защото аз работя с огромен екип от заместник-кметове, общински съветници, колегите от изпълнителната комисия на партията, вече и в местните структури на другите градове, така че доста труд е...

Имаше логика в това да спечелите.

...направено.

Вие спечелихте двата избора през годината - за европарламент и местните избори. Това вещае ли победи с категорично мнозинство, както стана с Жан Виденов, Иван Костов, Симеон Сакскобургготски, така че ГЕРБ да управлява сама?

Ами, аз вчера говорих с господин Юруков и мисля, че неговите предложения относно избирателната система са много добри. И жалко е, че ние не сме в българския парламент... всъщност това е и шансът на тройната коалиция, защото най-голямата партия, победила на два избора, е извън парламента и не може да им бърка работата вътре там. Но смяната на избирателната система би била много добра, много подходяща за България, защото практиката показа, че всъщност провалът на правителството идва от коалициите, които я правят. В един момент по-малки партии се явяват всъщност тези, които носят и корупционните практики, и извиват ръцете на по-големите партии, те са длъжни да ги търпят, иначе ще се разпадне коалицията. И не само сега, и преди, когато бяха СДС - ДПС, си спомняте, и НДСВ - ДПС...

Слушателите ни чуха преди малко Симеон Симеон Сакскобургготски. Той говори точно обратното. Вие го познавате добре, бил сте близо до него. Неговата пък идея е, че коалициите са най-доброто нещо, дава за пример и Европа. Това са два светогледа в политиката.

Вижте, аз когато съм бил до него, в единия случай съм изпълнявал стриктно своите ангажименти по договор като охранителна фирма и не сме имали възможност да си говорим за мирогледи или светогледи. А във втория вариант моят ангажимент беше в МВР като главен секретар и тогава съм го виждал по два-три пъти, да речем, в годината или пет, когато ме е извиквал да докладвам по дадени операции. Така че неговото виждане е такова, моето е обратното.

Не искате коалиции...

Да.

Искате ГЕРБ да управлява самостоятелно?

Не, аз искам всяка партия да носи отговорност. В противен Случай... Ето сега за коалицията, какъв им е проблемът - кой носи отговорност. Мандатът на ДПС, най-много депутати от БСП. Ето, и вчера чух... четох, Илияна Йотова казва "няма да сме боксова круша". Ами, всъщност какво се получава сега - премиерът Станишев обира калая на всички. Защо? Примерно - връща зам.-министри. Защо? Ами, така пожелали от ДПС. Ако не ги върне, ще излязат от коалицията, ще се срине коалицията, и той е длъжен да се съобрази с това. Нека политическите партии да си носят своя ангажимент, своята отговорност. Ако, разбира се, за по-добро управление могат да се направят коалиции - да, с това съм съгласен. Но не да ме питат сега - ако вие сте първа политическа сила, но не ви стигат гласовете, аджеба с кого ще правиш коалиции. Не случайно този въпрос се задава от всички, защото с когото и да направиш коалиция, е грешно - и с ДПС, и с БСП, и с НДСВ е грешно. Затова сега тези, които стоят на гюме, на ловджийски език, казват - дай да видим с кого ГЕРБ ще направи коалиция. А защо е нужно това? На кого ще помогне в държавата - никого. Тази коалиция добра ли е за държавата - не е добра, видно е.

С тези трите партии - никога?

Разбира се.

И царят казваше така за НДСВ... за НДСВ, че е алтернатива на БСП, а пък се събраха.

Естествено. Но ние, за да не се спекулира от такива като вас точно, сме сложили декларация в Европейската народна партия, февруари месец аз се надявам да станем и официално член на Европейската...

Февруари.

Февруари... народна партия, че ние ще правим коалиция само с одобрението на Европейската народна партия, тъй като тези ценности изповядваме. Оттук нататък и този въпрос отпада. Ако на ГЕРБ не й стигат гласовете да управлява сама или, разбира се, ние ще предложим след изборите на дясноцентристките партии да участват, да станем по-силни, да ползваме експертния им опит, да ползваме доброто, което са направили по време на тяхното управление, разбира се. Ако не - оставаме в опозиция.

Отговорността. Кой носи отговорност в София? И днес има декларация от извънредната среща на общините, в която вие казвате, че те взимат, правителството взима парите на София и не ги дава на общините... на провинциалните общини, на общините от страната, и така излиза, че пак не е ясно кой носи отговорност за работите, които няма да станат в София.

Много лесно би могло това да се отрегулира. Ето сега, преди малко, открихме 4 платна на Южната дъга на Околовръстния път. Беше премиерът Станишев, аз му благодарих за това, което държавата е направила в тази посока - отчуждавания, съвместни оперативки, всичко, което трябваше да се направи, парцелерални планове, кадастри, канализации, огромни...

Премиерът Станишев беше, така ли?

Да.

Ама той уж беше в Брюксел и ние го чакаме да дойде и не ни е потвърдено още, надявам се, че...

С една дума, когато...

...не е сърдит, че не е първи в класацията.

...е направил нещо добро, когато си е свършил работата, ние му благодарим и отдаваме дължимото на това, не го атакуваме, точно обратното. Но в случая от 1 милиард, които догодина София ще събере, ще ни ги вземат всичките, и съответно те ще кажат изобщо да ни върнат ли и колко. Досега имаше неписано правило, преди аз да стана кмет - 50 процента от дохода на физическите лица се връща в града. Сега те ще преценят дали ще е 1 милион, 20, 200, 500 или колкото и да е.

Нали идеята е богатите общини да помогнат на бедните - това е смисълът на това преразпределение.

И затова именно, защото...

Ама днес вие твърдите с декларацията си, че това не става.

Ами, защото, ето, сега в Брюксел бяхме с 10 кметове на ГЕРБ от областни градове. И аз ги питам "вие хубаво ли е, като харчите нашите пари, те казват - не, грешиш". Примерно Лечков казва - от мен са взели 300 милиона, а са ми върнали 50. Като ги разпитахме всичките, се оказа, че на всички са им взели, а са получили много по-малко. И ние искаме сега...

И затова питат къде са парите.

И ние искаме сега да ги засечем, да видим пък в кои градове, в кои села са дадени парите, как са дадени. И това е доверието. Доверието така се гради. Проверки.

Обаче пак стои въпросът, че така е регулирано в България, че няма да е ясно кой отговаря, даже когато сте кмет...

Ама, дайте да го променим.

...и сте абсолютно мнозинство.

Дайте да го променим това.

Вие сте...

То зависи и от нас, от избирателите...

БСП ще вика - Бойко Борисов не управлява добре града. Ето, има пълно мнозинство. Вие ще казвате - те взимат парите.

Не, напротив, за да не се получава това нещо във всички европейски столици има закон за столицата. А ръководството на столицата... примерно има правителство на Виена, правителство на Москва, знаете ги на тези неща, нали, правителство на Берлин. Именно тези хора са миналия нашия път, докато са се карали помежду си и накрая са си направили закон, за да не може никой да издевателства над гражданите на дадения град.

Парламентът определи през седмицата увеличение на данъчните оценки на недвижимото имущество и възможност между 1.5 до 3 на хиляда върху данъчната оценка да избират общините за данък, който ще плащат гражданите. В София до кое ще е по-близо - до 1.5 или до 3?

Ние ще направим всичко възможно да не се вдигат местните данъци и такси.

Като абсолютно...

Има...

...число, така ли?

Да, да. Ако някъде трябва да се вдигне, то съответно ще минат на едно обществено обсъждане, за да се чуе гласът на хората в София.

Тоест вие ще компенсирате това, което решават управляващите държавата, това увеличение на данъчните оценки, вие ще го компенсиране с намаляване на промила, така ли?

Не, зависи от данъка. Зависи от... ето, сега примерно, аз виждам огромен резерв в таксите за строителни разрешения. Знаете, че преди една година бяха 80 ст., направихме ги 14 лв., вследствие, на което имаме 40 милиона...

Това на месец ли беше?

...повече, да, 40 милиона повече приходи в бюджета. Сега сме предложили с главния архитект - 21 лв. Защото по всичко личи, че огромни инвестиционни строителни проекти влизат в София, които съсипват инфраструктурата. Ето това ще го вдигнем. Има такива такси. След като пуснем метрото, аз съм убеден, че трябва да се направи платен център. Убеден съм, че целият център трябва да стане синя зона, за да може да се възпира този огромен поток от...

Включително и тези, дето живеят...

...автомобили.

...в центъра ли да не могат да влизат с кола?

Вижте, това ще бъде сложено на дискусия, ще говорим с хората, ще намерим най-добрия вариант. Имаме време една година, дотогава трябва да пуснем метрото.

Добра идея ли е бедните и богатите да са с един и същ данък?

По принцип не е добра идея, но, вижте, ние имаме много тежко комунистическо наследство за равенство и все още българският народ не е достигнал до тази вътрешна оценка да уважава богатите. А и преходът беше такъв в България, че с нищо пък богатите не го заслужаваха това да се случи.

А пък богатите...

Така че ще си...

...във Франция и Германия искат, не възразяват да плащат 30, 40 процента данъци или в Швеция...

Знам, но в същото време...

...70.

...имат и огромни привилегии като такива. Дори в данъците си, които плащат, те могат да плащат за култура, за спорт. И съответно оттам те трупат своя обществен имидж на такива персони. Просто ние... Вижте, вижда ни се този преход много дълъг - 17 години, но всъщност той е един миг в историята, във времето. Другите държави са го преминали това нещо през десетилетия. И ние колкото... аз съм човек, на когото много му се иска всичко да се променя много бързо. Но ето сега говорихме и с премиера за три-четири проекта, които имаме за отпушване на трафика, като се започне от преминаване над "Борис", Околовръстния път, разширяването му за "Камбаните", "Тодор Каблешков" да го направим национален обект, за да може да не се спират от съдебни процедури изпълнението и строителство, да излезе към зоопарка, отчуждителните процедури имам предвид. "Данаил Николаев"... Много такива безконфликтни точки. И аз все пак разчитам много на това, че ще намерим време тази седмица, имам предвид той, защото аз ще се отзова, с малко помощ от страна на правителството, защото ние дори и пари имаме за тези обекти, а те рязко ще повишат и ще се усети промяната в трафика. Та още от днес ще се усети южната дъга, защото четири платна ще вървят.

Защо един кмет в България може две години да не разбере, че го мамят, по-скоро мамят града му в примерно големи транспортни фирми, в електротранспорта?

Напротив. Как да не разбере?

Не, разбирате го реално сега, през тази седмица ги хванахте.

Ами, вижте, защото...

Те са си развъртали някакви пари, как е ставало, ще кажат после прокурорите, но толкова години, от които две вие сте на власт.

Трябва да ви напомня, че досега общинските фирми се ръководят по партиен квотен принцип от общинските съветници. Те и към днешна дата, СДС, ССД, "Гергьовден", имат контрола върху общинските фирми. Към днешна дата. И ние затова сега предлагаме махане на бордовете на директорите, назначаване на служебни бордове, три месеца срок или колкото е по закон, конкурс за мениджъри, за изпълнителни директори на тези фирми. Ето, аз "Озеленяване" вчера я пуснах отново на проверка и там според мен няколкостотин хиляди пак са злоупотребили. Първата проверка преди две години беше в "Озеленяване". Въпреки огромното желание на главният прокурор, на Върховна касационна прокуратура и Столична прокуратура да го вкарат в съда, две години бившият изпълнителен директор, какво мислите прави - болен е. Българските закони са така устроени, вече седем години го повтарям, че ако сега вие искате да вършите престъпление преди това трябва да минете отсреща в поликлиниката, да си вземете едно медицинско примерно, че боли ви става, исхемична реакция на сърцето примерно, носите очила виждам, нали, не виждате добре. Взимате си ги тези медицински и отивате да си вършите спокойно престъплението. Това ви гарантира, че години наред и да ви хванат абсурдно е дори да влезете в съда. Дотогава, докато дойде или давност, или хората се уморят да слушат, или примерно самото дело стане фарс както "Топлофикация".

И ако ГЕРБ дойде на власт, какво ще направи? Веднага ще ви попитат "е, хубаво де, а болните, наистина болните ще ги вкарате в затворите ли"?

Ами, вижте, няма такава практика в света. Като си болен, в затвора има болница, ще се лекуваш. Толкова. Значи, вижте, вие... вижте и вие колко изкривено мислене имате. Вие ми задавате въпрос, значи, вие сте готови престъпниците да живеят добре. Ами жертвите на тези престъпници?

Въпросът е в баланса, понеже и главният прокурор беше тук...

Не, няма баланс, няма баланс.

...и председателят на Върховния касационен съд.

Моето виждане е категорично: престъпникът трябва да е в затвора. Пострадалият е важният човек. За него трябва...

Здрав, болен - в затвора.

Ама, разбира се, какво значи... Ето, аз ви обяснявам, това правилно ли е - да отидете в болницата и да си вземете болнични и да отидеш да вършиш престъпление. Е, Зевсовете, където ги ловихме по Шуменско там, си спомняте. Тича, гоним го по покрива, нищо му няма, а щом влезе в съда, ляга, кръста го боли. Нали помните.

Добре, а вместо да се чудите кой да управлява тези общински фирми, защо не ги приватизирате? Сега, защо трябва общината да прави трамваи?

Да, примерно в момента се прави...

Какво налага?

В момента се прави правно...

Продайте го и купете по-хубави трамваи от чужбина.

Точно така. Ето, аз ще дам пример конкретен. Ако сега е за това... и ние настояхме и се спря приватизацията на "Трамкар". Тя беше пусната за приватизация и това е един от лостовете да се съберат пари в общината. Само че "Трамкар" се намира на едно прекрасно място в София, където, ако на това място се пусне за строеж и тази земя се продаде с право на строеж, аз съм убеден, че там вместо 20 милиона, както сега беше заложено да влязат в бюджета, ако се продаде, ще влязат минимум 70-80, минимум. Кое пречеше това досега да става, защото там в договора има, че трябва да се ремонтират трамваи. Защо трябва да се ремонтират в центъра на града? Направи го в покрайнините на града завода, извади тази дейност от "Трамкар" в това място именно, пусни го на борсата, ще вземем прекрасни пари, 70-80 и нагоре, милиона. Оттам нататък най-хубавият трамвай във Франция е 3 милиона евро, сиреч ние може да купим с тези пари веднага 15-20 трамвая, които ще карат по 30-40 години. Така че не сте прав. Има фирми, които трябва да бъдат продадени, но има такива, които са за социалната дейност на общината. Има такива, които...

Кои?

Ами ето, да речем, общинска фирма "Озеленяване". Тя в момента е акционерно дружество. Тя трябва да се претрансформира в общинско предприятие. Защо? Ако сега... да речем, времето е студено, но примерно да е пролет и дойдат комари, тогава ние трябва да пуснем търг, да се явят 6-7 фирми, които да...

Пръскат за комари.

...пръскат за комари. Обществената поръчка докато мине по закона, някой от тях обжалва, става август. А когато е общинско предприятие, излизат комари или нещо става, каквото и да е, кметът разпорежда, след един час те отиват да пръскат, защото ние имаме така или иначе заложени пари за тази дейност.

Е, да, де, ама тази логика примерно при снега, то ето и не се знае кога ще падне сняг, може и да не падне, но вие възлагате на външни фирми, не на общински, и плащате...

Да, и плащаме само когато се отчитат.

Да, същото може да се направи с комарите, нали, ако има комари, частни фирми да пръскат.

Не. Практиката обаче показа, че концесиите в България не са добро - и в снегопочистването, и във водоснабдяване и канализация, "Софийска вода", крайно порочни. Затова примерно завода за боклук аз настоявам да е сто процента общински. Дадеш ли в България монопола на частника, той е по-опасен от монопола на държавата. Така че много внимателно в момента след този правно-икономически финансов анализ на дружествата ще го направим публично и всяка една фирма ще преценим как да се действа с нея. Да речем "Галатея". И в "Галатея" има имоти, примерно на морето - Сарафово, нататък, по 8-10 декара, които в момента не се знае какво правят там. Преценява се трябва ли Столична община примерно за учениците да има безплатно море, част от учениците, защото те са 100 и колко, 90 хиляди. Тогава може този имот да се даде на частник, да се вземат 20 процента за общината и да се знае, че еди-колко си Х легла ще се ползват през курортния сезон от общината. Или другият вариант - пак се слага на обществено обсъждане, продаваш 8 декара и не се занимаваш с тази дейност.

Когато ГЕРБ дойде на власт, ще закрие ли Агенцията за национална сигурност, която сега правят управляващите?

Тази агенция във вида й, по който се прави, аз... още от първия ден я подкрепихме, и то сериозно, защото много е важно по линия на международния тероризъм особено, който касае и националната сигурност, а в следващите години още повече я касае, ако щете корупцията по високите етажи на властта...

Чакайте, аз четох ваша декларация точно срещу тази агенция, това, което правят.

Тази идея ние я подкрепяме и тя е абсолютно правилна. Очаквахме, че ще се сложи на един широк обществен дебат, нали, тази агенция, законът за нея, да бъде обсъден, да се вземат мненията ни включително предвид. Нищо подобно не се случи. При тази организация в момента аз считам, че те си правят една агенция, която да ги обслужва, както всичко, което направиха в съдебната система. Те я напълниха само с хора на тройната коалиция, включително и Висшия съдебен съвет. Правят си тази агенция, където примерно там са включили думички като екстремизъм, подобни, с които винаги един опозиционен лидер, дали съм аз, дали е Сидеров, дали е еди-кой си, могат да го закачат сега, да го слушат, да го проследяват и тази агенция, когато особено си придобие свои служби за проследяване и подслушване, кой ще я контролира - премиерът. С премиера ние сме политически опоненти. Трябва ли да правим един такъв инструмент. Ами, като знаем културата на политиците в България, те ще се изкушат веднага. Затова сме казали, че в този й вид тя няма да свърши никаква работа.

Тоест ще я закриете или ще я реформирате, ще я смените?

Затова... има още време, има още време. И аз предлагам и на президента, и на премиера, и на тези, които ще я правят тази агенция. Още повече че в ГЕРБ има доста специалисти в тази област. Ако те, а хората правят и агенцията, ако те подберат правилни хора, в смисъл правилни разбирам професионалисти, които да не са обвързани, които действително, като си закачат... Ето за купуването на гласове в Шумен лично Дъбов ги купуваше. Има и записи там, и хората знаят, и го разследват. Ако някъде са правили такива неща хора...

Кой Дъбов? На БСП секретарят.

БСП, разбира се. И много други, разбира се. Защо биха вашия колега журналист в Бургас знаете ли или не ви интересува?

От групата... от "Телеграф". Защо, какво знаете вие?

Защото имал записи, че Данчо Цонев купувал гласове. Така ми каза бургаският кмет в Брюксел, като говорихме. И не са искали да ги публикуват или нещо от този род и изведнъж четири маскирани отиват и го набиват. Но вие, другите журналисти, никаква реакция, никаква реакция.

Това не е вярно, че е никаква реакция, напротив.

Каква беше?

Абсолютно всички медии...

Какво казахте?

Отразиха какво се е случило...

Че е набит.

...и търсят защо е станало.

Че е набит. И какво е станало?

Обаче ето сега, след като казвате защо, това е ново, това е...

Е не се ли интересувате защо бият журналист?

Не, ама не знаем, че вие знаете.

Е, питайте.

Вие всичко знаете.

Така че утре могат и хора от ГЕРБ да се изкушат да направят същото. Трябва да има... затова тази агенция е хубаво да я има. Трябва у хората да има страх от наказание и да не се... тогава и изборите ще станат по-честни и всичко ще бъде по-наред. Така че тази агенция, да, хубаво е да я има. Тя трябва да бъде конструирана така, че да работи и да има превенция върху всички. Защото обикновено в управляващите е корупцията.

Това беше годината и на битката ви с Румен Овчаров. Завърши ли, какво става?

Не.

Той остана в политиката, не се доказа нищо срещу него.

Ами там направиха една рокада, както в "Топлофикация" същата. На "Топлофикация" изпълнителният директор стана заместник-шеф на борда на директорите тогава, ако си спомняте Рогачев и Вальо Топлото, а после пък обратното, върнаха шефа на... изпълнителният директор стана заместник-шеф, а заместник-шефът - изпълнителен директор. Същото направиха и в правителството, от вътрешен министър - шеф на комисия в парламента, а шефа на комисията в парламента - министър. След това тихомълком върнаха и зам.-министрите, и с това се приключи борбата с корупцията. Но аз в този смисъл много усилия вложих. Считах, че това е добро, но мисля, че в края на краищата той победи. Победи, защото нищо не се промени...

Овчаров победи?

Да, това е истината. Това, че ние спечелихме категорично изборите, да, важно е. В София всъщност той стана да си дърпа конците. И сега това, което правят с "Топлофикация", в момента искат да продават техния дял, да ни принудят да продаваме и ние в момента, в който фирмата, която прави предпроектните проучвания на завода за боклук, дава четири алтернативи. В тях има алтернативи, в които заводът, това, което ще произвежда накрая, би могло да се ползва като гориво в ТЕЦ-овете. Всъщност той остана да си дърпа конците в партията и в държавата. Така че нищо не се промени въпреки огромните ни усилия.

В края на миналата година казвате в "Труд", че... двувластие в моята партия няма да има. А как ви изглеждат нещата в НДСВ и това, което се случи... с царя, с хората, които си тръгнаха, които той изгони, противно на цялото му поведение досега? Защо стигнаха дотам?

Винаги съм избягвал да говоря за чуждите къщички. Трябва да си подреждаме нашите. А това, което се случва в другите партии, само може да бъде обеца на ухото.

Вие каква обеца ще си вземете?

Избирателният закон също. Влизаш като депутат от дадена партия или общински съветник. Искаш да напуснеш. Напускаш. Влиза следващият от листата. Таково животно...

Той и Симеон Сакскобургготски това искаше.

Ами всички го искат, то е нормално. Защото, ето, тези, които влязоха на гърба на царя в парламента, сега излизат и казват ама ние сме независими или ще си правим нова партия. Що за логика, що за морал е това? Това утре може да се случи на всеки. Сменяш закона и това вече не се случва. Или примерно тези, които влязоха в "Атака". Ами, ако не бяха от "Атака", кога ще влязат в парламента депутати? Никога няма да влязат. Влязоха и изведнъж станаха независими. От кого са независими?

Волен Сидеров обаче, така, ви е насъбрал на ГЕРБ и на вас. Говореше много остро за вашата политика.

Не съм го слушал, избягвам да го слушам.

Каза, пак повтори, че американският посланик ви бил казал да не се събирате в никакъв случай с тях.

Аз не се срамувам от това, че съм приятел с американския народ, защото точно толкова съм приятел и с руския, с немския, френския, така че разбирам, разбирам...

А с "Атака" не сте приятел?

Не, тук въпросът - всяка партия си има своите амбиции и своите резултати, които дава. Защо, къде е тук мястото на американския посланик...

Кое е най-важното?

При атаките на, последно не се разбра архонт ли е не е ли, Бинев по мой адрес и лъжите, които изрече, един месец... Какво да се обичам с "Атака"? Няма какво да се обичам. Аз по техен адрес си спомняте, че нищо не съм казал да ги обидя. Те са тези, които изговарят всички обиди към мен и в същото време се сърдят, че не им обръщам внимание. Ами да си правят, каквото искат. Вземете вестник "Атака", всеки ден ще видите как съм обрисуван там. Така че те самите, ако вярват на това, което пише, въпреки че толкова години ме познават и сме приятели със семействата им, или бяхме приятели по-точно, те не би трябвало никога да го напишат. Ако е вярно това, което пишат, пък не трябва изобщо да си помислят за дружба с нас.

С десните ще подписвате или няма да подписвате споразумение?

Ние с тях няма какво да подписваме.

Нали искахте споразумение да подписвате? Обаче те не го възприеха.

Значи, след като чухме реакциите им, няма смисъл да се задълбочаваме в тази посока. Ние нашата декларация сме я дали на генералния секретар Антонио Лопес и той знае, че ГЕРБ ще работи само с дясноцентристките партии. Те, ако искат, да го правят, ако не, тяхна работа.

Най-важното за България през 2008 г.?

Най-важното - стабилност. И тук съм съгласен и с премиера, че е много важно да има стабилност в държавата. Ние като...

Тя, стабилността, минава през мандат пълен на управляващите.

Не само. Ако е убеден, че това е добро за страната, да го прави, ако отидем на предсрочни избори мисля, че ще е по-добрият вариант и за него. Но дето се вика - нито ми е искал, нито имам право да му давам акъл. Нека говорим за нас си. Ние като дясноцентристка партия сме последните, които искаме да има напрежение в държавата. Защо? Защото нашите симпатизанти са работещите хора, инвеститорите, тези, които искат техните пари да носят повече, да се развиват, имат проекти, инвестиции, които трябва да им станат. Един катаклизъм в държавата не е добър. Ако предсрочните избори са поискани от правителството, в смисъл от БСП, няма проблем със стабилността. Лошо е, ако те идват вследствие натиск, и от тази гледна точка пък това не е добре за ГЕРБ като дясноцентристка партия.

Да, обаче във вашия портрет от изминалата година прозвуча и фразата, че сте готови на стачки, на протести само и само да си ходят. Сега кое е вярното?

Вижте, няма никаква разлика от това, което съм казал тогава и сега. Повтарям, аз слагам подусловие и се надявам, че премиерът и лидер на БСП ще си даде реално представа какво става в държавата.

Ако не, тръгвате на стачки и на протести, на уличен натиск?

Оттам нататък ние не можем повече да потискаме симпатизантите ни, които са и в зърнопроизводителите, и учителите, и лекарите, и медицинските сестри, ние досега всячески се стараем да ги потискаме като такива и да считаме, че може да се управлява по-добре, може да се разберем, в смисъл може държавата да върви по естествения си път.

Какъв е срокът, в който Станишев трябва да приеме офертата за мирни предсрочни избори?

Ето сега в понеделник се гледа на второ четене бюджетът към общините. Днес там на съвещанието, което имаше Националното сдружение на общините, ами... 150-200 милиона ще се поискат от всички кметове от излишъка да се преразпределят. Надявам се в скоро време да имаме среща с премиера всичките тези инфраструктурни проекти, които за София специално ни касаят, да ги разгледа, да поеме ангажимент към тях. Това са ходове, които са добре и за София, и за държавата.

Да, ясно. Какъв е срокът, в който очаквате без катаклизми социалистите и останалите в коалицията да се съгласят на предсрочни избори, ако не - вие започвате с натиск с всички средства, които имате?

Не, ние натиска и в момента го правим. Това, че не сме съгласни, го изразяваме, и го усещат...

Национални митинги, протести, шествия ще тръгне ли, ще излезе ли ГЕРБ на улицата?

Не, към този момент не. Повтарям - като дясноцентристка партия ние имаме нужда от стабилност на нашите избиратели. Много се надявам правителството да има здрав разум. В противен случай всеки сам отговаря за действията си.