Иван Ненков
Иван Ненков / netinfo
В последните дни се заговори, че компанията СофтУни е придобита от Academy School of Blockchain. В интервю за Dariknews.bg Иван Ненков, CEO на SoftUni, съобщи какви са големите новини.

Г-н Ненков, преди броени дни на конференцията BTC Miami Джейсън Кинг обяви, че компанията СофтУни е придобита от Academy School of Blockchain. Как ще коментирате това?

Към днешна дата няма промяна в собствеността на СофтУни и дъщерните дружества на компанията. В момента сме във финален етап на преговори за придобиването на СофтУни от американската Academy, като очакваме сделката да стане факт в рамките на следващите 2 месеца. Преговорите продължават и пътят, който ни остава да извървим до финализирането, не е кратък, но сме оптимисти.

Иван Ненков, CEO на SoftUni
netinfo

Какво следва от тук нататък? Каква ще бъде първата ви инициатива на международния пазар?

Решихме да предприемем този ход, защото осъзнахме голямата синергия между двете организации и потенциалът ни за успех на глобално ниво. Проектът ни е наистина много амбициозен, като първата ни основна цел е да изградим мрежа от обучителни центрове по света, чрез които ще създаваме блокчейн програмисти и ще съдействаме на компаниите за посрещането на нуждите им за такива. Към момента за 18 отворени работни позиции за блокчейн програмисти, се намира само 1 такъв, което е задушава развитието на блокчейн индустрията и вече е проблем номер едно за компаниите, развиващи тази технология.

У нас – какви промени да очакваме?

Чрез проекта на Academy и SoftUni имаме шанс да превърнем София в Европейската блокчейн столица, тъй като предвиждаме всички обучителни инициативи и събития на Academy, предвидени за Евроpa, да се реализират именно в България. Всички останали инициативи и проекти на СофтУни няма да бъдат засегнати от проектa на Academy и продължават да се развиват независимо с пълна сила.

Разбрахме, че до броени дни ще обявите първата частна гимназия за дигитални умения в България – СофтУни Светлина. Защо е различна, към кого е насочена и кога отваря врати?

Вече сме на прага да обявим този дългоочакван проект, върху който работихме повече от година. Гимназията е лицензирана от МОН, като заедно с партньорите ни от ЧОК Светлина обединихме сили, за да създадем учебно заведение, което ще се отличи с иновативен подход на преподаване, целящ развитието на емоционална интелигентност, креативно мислене и социални умения сред учениците. Фокусът ще е върху съвременните дигитални науки, като учениците ще развиват своите умения чрез изключително практическия модел на обучение, който ще използваме. Ще обявим кандидатстването за първия випуск осмокласници всеки момент, като те ще стартират обучението си през септември 2018.