При дълбоко социално разделение трябва да се въведе прогресивен данък
При дълбоко социално разделение трябва да се въведе прогресивен данък / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Когато в държавата има много дълбоко социално разделение, трябва да се въведе прогресивен данък. Това заяви в „Седмицата” на Дарик лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който подчерта, че плоският данък, какъвто има в момента у нас, работи само при добре функционираща икономика.

Борисов допълни, че Европейският съюз трябва да върви към федерализъм, а в момента страната ни се мери по показатели от чужбина, защото правителството е изключително слабо. „Аз съм за това, тъй като ще е добре за България. Вие виждате, че поради неработещите институции в България непрекъснато се реферираме към това какво са казали в чужбина за България. Аз съм почитател на това, че българите можем и четири години това правех - строяхме, бяхме дисциплинирани, усвоявахме европейските фондове”, заяви Борисов.

Бившият премиер допълни, че в продължение на четири години не е допускал подкрепа от страна на България за въвеждането на общи ставки за държавите членки.

„Ако има политическа класа и се проведе политически дебат, винаги може да се каже, че плоският данък работи, когато има много работеща икономика. Когато държавата е, както е в България в момента, с много голямо социално разделение, тогава трябва да се направи прогресивен данък”, каза още Борисов.

Той припомни още, че по време на управлението на ГЕРБ нивата на данъчните ставки са останали непроменени и най-ниските в Европа. „10% плосък данък, 20% ДДС. Когато аз съм отстоявал своите позиции в Европейския съвет, съм казвал: „Да, ние сме най-бедни и имаме нужда да привличаме инвестиции. А подобни данъци са изключително привлекателни. Някога, след години, и ние бихме могли да се включим в общите европейски ставки, но дотогава на България й трябва време, за да навакса изоставането, което има от 45 години”, коментира лидерът на ГЕРБ.

Цялото интервю с Бойко Борисов чуйте на Radio.DarikNews.bg