/ БГНЕС
Расизъм е да се твърди, само животът на една раса има значение, бе тезата, която защити от трибуната на Европейския парламент евродепутатът Ангел Джамбазки.

Джамбазки иска затваряне на ромските махали и изследване на обитателите им (ВИДЕО)

Още в първия ден на юнската сесия на евродепутатите зам.-председателят на ВМРО направи емоционално обръщение по повод събитията, съпътстващи убийството на криминално проявения Джордж Флойд от американски полицай, което породи сблъсъци и граждански вълнения.

"Всички животи имат значение! Да отричаш това и да твърдиш, че животът само на една раса има значение - това, уважаеми левичари, е расизъм", заяви пред Европарламента Джамбазки.
 

"Да твърдиш, че една раса е виновна за всичко, това също е расизъм. Да твърдиш, че само една раса е важна - отново, познайте, и това е расизъм. Изберете си, уважаеми колеги, коя теза защитавате.

Или трябва да уважавате всички животи, или защитавате по същността си расистки тези. И нещо повече, когато използвате една смърт и една трагедия, за да трупате политически капитал - това, уважаеми, е лицемерие", обвини още националистът. Той припомни, че това е отдавнашен "похват на комунисти, на левичари и на анархисти. Когато оправдавате вандализма, това също, уважаеми, е лицемерие, каза още Джамбазки.

Евродепутатът обърна внимание и на продължаващото дискриминационно отношение от страна на Нидерландия и Германия по отношение на приемането на България, Румъния, Хърватия и Кипър в Шенгенското пространство, като определи тяхното отношение като проява на „двоен стандарт“.