/ iStock/Getty Images
След като вече отминахме 26 октомври (Димитровден), който по народните обичаи и традиции бележи началото на зимата, е време да преместим и стрелките на часовниците си. Това ще се случи този уикенд, когато през нощта на събота срещу неделя (31 октомври) в 04:00 ч. ще се върнем с 1 час назад (така от 04:00 ч. ще стане 03:00 ч.) и ще преминем към зимното часово време. Добрата новина е, че в този ден ще спим с един час повече. А лошата, че вече ще се стъмва по-рано.

Идеята за смяна на времето първо хрумва на Бенджамин Франклин. Той пише писмо до редактор на вестник „Парижки журнал" през 1784 г. и предлага на парижани да стават и да си лягат по-рано. На практика идеята е приложена от германското правителство по време на Първата световна война в периода 30 април - 1 октомври 1916 г. Великобритания е втората държава, която в началото въвежда лятно часово време от 21 май до 1 октомври 1916 г.

Времето през ноември: От минус 5 до 24 градуса

България въвежда лятното часово време през 1979 г. След известни промени през годините, днес то започва в 03:00 ч. в последната неделя на месец март и продължава до 04:00 ч. в последната неделя на октомври, когато часовникът се връща с един час назад - или обратно на 03:00 ч. и започва зимното. 

119 държави местят стрелка на часовниците всяка пролет и есен. Има и страни, които не го правят - Япония, Китай, Сингапур, Естония, Узбекистан, Таджикистан, Туркмения, Казахстан.

Преминаването от лятно към зимно часово време пести енергия, а чисто икономически осигурява на хората повече светлина и повишава активността им. Според много специалисти, обаче, смяната на времето има негативно влияние върху здравето ни, тъй като промяната разстройва биологичния ни часовник.

В тази връзка през 2018 г. тогавашният председател на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер обяви, че над 80% от европейците, участвали в допитване, са поискали смяната на времето да бъде премахната. Впоследствие Европейският парламент реши смяната между лятното и зимното часово време да бъде отменена най-късно през октомври 2021 г. Правителствата на държавите членки, обаче, все още не са се договорили кое часово време да бъде въведено - зимното или лятното.