/ БГНЕС
Жителите на Црънча благодариха на депутата Делян Пеевски за дарението, с което спаси гората в землището на селото, със специална декларация, приета на общоселско събрание. 

Преди дни народният представител дари безвъзмездно чрез компанията "Интръст " 700 000 лева на община Пазарджик - 350 000 за парк на селото, който да носи името на Свети Георги и 350 000 за пазарджишкия волейболен отбор "Хебър". В понеделник ще се проведе извънредното заседание на Общински съвет-Пазарджик, на което ще трябва да бъде отменено решението за продажбата на 368 дка гора. 

Гората на Црънча остава на селото, Пеевски я спаси със 700 хил. лв. дарение (ВИДЕО)

Ето какво се казва в благодарствената декларация на хората от Црънча: 

Ние црънчани-жители и живущи в с.Црънча,Пазарджишко, на свое общоселско събрание от 10.05.2020 г.,

Д Е К Л А Р И Р А М Е  С Л Е Д Н О Т О:

Благодарим за подкрепата и оценката дадена от фирма „Интръст”-АД и едноличния й собственик г-н Делян Пеевски за достойното поведение на хората от Црънча в защита на отказа от продажба и връщане на публичния характер на собствеността на Црънчанската гора, като част от грижата ни за опазване на природнтото и културно богатство на България.

Приканваме общинските съветници в община Пазарджик да спазят изразената воля на Дарителя и публично поетия ангажимент от Кмета г-н Тодор Попов, като отменят съответните решения за продажба и смяна на публичния характер на имота на Црънчанската гора.- съответно на Рещение №:79/29.04.2020 г., и Решение№: 113 /27.07.2017 г.на ОбС, Пазарджик.

Кметът на Пазарджик: Благодаря за жеста на г-н Пеевски. В такива времена сe вижда кой какъв човек е

Изразявайки своята загриженост и тревога от състоянието на културно-историческото наследство в гората над Црънча, настояваме да се предприемат от Община Пазарджик, РИМ.-Пазарджик и другите компетентни органи и институции спешни спасинителни мерки за спиране на иманярските набези, проучване и социализиране на археологическите обекти в района на с.Црънча.

С оглед целесъобразното и прозрачно разходване на средствата обещани като дарение в полза на с.Црънча предлагаме същите да бъдат разходвани и контролирани съобразно съвместно одобрени проекти от страна на Дарителя и населението на селото чрез съответните им представителни органи и структури на гражданското общество. 10.05.2020 г. Общоселско събрание с.Црънча, Пазарджишко. 

10.05.2020 г. Общоселско събрание с.Црънча, Пазарджишко

Проект!

Р Е Ш Е Н И Е №:01/10.05.2020 г.

Днес , 10.05.2020 г. , общоселското събрание на жителите и живущите в с.Црънча, общ.Пазарджик, проведено на открито на стадиона на селото, при спазване на изискуемите противоепидемични мерки,

Р Е Ш И:

Приема Декларация на селската общност изразяваща позицията на селската общност отхвърляща намеренията за продажба и осъществената смяна на собствеността на Црънчанската гора от публична общинска в частна такава. Възлага на Кмета на с.Црънча и Обществения съвет за развитие на селото своевременно да запознаят ръководството на общината и общинския й съвет, както и при необходимост да отстояват изложената в нея позиция на населението на с.Црънча.