/ БГНЕС
Жертвите от автобусната катастрофа вече са 17, съобщи Прокуратурата. Това потвърди пред "Дарик" говорителят на главния прокурор - Румяна Арнаудова. По думите ѝ 17-тият загинал е починал по пътя и не е бил откаран в болница, а късно снощи е бил разпознат от близките си.

Снимки от трагедията край Своге

Пострадалите в катастрофата край Своге са приети в четири софийски лечебни заведения. Четирима от тях остават в критично състояние с опасност за живота. Тази сутрин директорът на „Пирогов” – проф. Асен Балтов, съобщи, че трима от пациентите са извън риск, но още трима остават на командно дишане:
 
„Трима от пациентите са извън опасност. Ще бъдат изведени от централна реанимация. Предстоят им още наблюдения и на някои операции. Останалите три пациентки остават в същото състояние. Те са на командно дишане. Тежко общо състояние, опасност за живота има при тях. Доброто е, че остават стабилни. Така че смятаме, че най-острият период е овладян“.

ВСИЧКО ЗА КАТАСТРОФАТА ЧЕТЕТЕ ТУК 

Още един пострадал в критично състояние е 52-годишна жена, настанена в Окръжна болница „Света Анна”. Останалите петима са в тежко, но вън от опасност състояние. 
 
Във ВМА са приети двама души – мъж и жена. Мъжът е в по-тежко състояние, обясни директорът на болницата - генерал проф. д-р Венцислав Мутафчийски:
 
„С травма на главата и счупване на черепа, мозъчна контузия, със счупване в областта на крайниците, на дясното рамо, белодробна контузия и счупване на четири прешлена в поясната част. Намира се в стабилно състояние, в съзнание, контактен и адекватен. Предстои му серия от операции. Сега претърпя една кратка операция, свързана с възстановяване на дишането на белия дроб“, каза Мутафчийски.
 
Въпреки множеството му фрактури, той е извън опасност за живота, както и жената, приета във ВМА, която има множество травми в областта на главата.

Привлякоха като обвиняем шофьора на преобърналия се автобус край Своге
 
В ИСУЛ пък е настанен шофьорът на автобуса – Григор Григоров. Говорителят на „Царица Йоанна” – д-р Фани Цуракова, каза, че състоянието му остава стабилно:
 
„Няма промяна, стабилно е състоянието, без непосредствена опасност за живота. Не мога да кажа кога ще бъде изписан. Той е с леки наранявания“.
 
Той беше приет с комоцио и множество охлузвания, но стабилен.

Кой е виновен за ремонта на фаталния път София-Своге-Мездра - проектантът или строителите?