/ Istock
Над 6 милиона тона се очаква да е реколтата от пшеница тази година, това е над средния добив. Това заяви министърът на земеделието и храните Кирил Вътев по време на официалното начало на жътвата в Русенско.

По думите му през миналата година България е изнесла над 4 милиона тона пшеница за над 30 държави по света, но въпреки това зърното в складовете е с около 30% повече в сравнение с минали години. На срещата на министрите на земеделието на страните в ЕС стана ясно, че вносът на земеделска продукция от Украйна ще продължи.

Министър Вътев: Има обективни фактори за повишението на цените на храните


"Трябва да приемем украинската, не само зърнено-житна продукция, а въобще земеделска продукция като даденост, и да се адаптираме към тази даденост", посочи Кирил Вътев.

Земеделският министър каза още, че при добра организация с търговските ни представителства извън Европейския съюз България би могла да спечели от износа на пшеница.

Министърът на земеделието: Трябва да решим проблема с вноса на продукти от Украйна

"В момента в министерството правим мрежа от контакти с всички наши търговски аташета по света. Проблемът е, че, където до момента сме направили контакт, държавите вече са снабдени с евтино зърно от Русия, обаче", обясни той
БГНЕС