/ БТА
Земеделски производители отново блокираха пътя Варна - Бургас в района на местността "Харамията". Те са недоволни от подписаното вчера споразумение между правителството и земеделски организации.

Не мога да се ангажирам с отговор какво следва оттук-нататък, защото считам, че в така постигнатото съглашение има много условности и много неясноти, коментира земеделският производител Поля Добрева. Тя допълни, че протестиращите не членуват в организациите, които подписаха споразумението с изпълнителната власт. Освен това, според нея, подписалите споразумението представляват много малък процент производители, което по никакъв начин не отразява интереса на всички заети в бранша.

Добрева каза още, че най-големият проблем в земеделието са поземлените отношения. Смятам, че ще се намеси интересът на собствениците на земя, т.нар. фондове за земя, за които е обществена тайна, че имат лоби в парламента, вместо нашият интерес да бъде защитен и да спре това лудо наддаване с рентите, коментира тя.

Всяка година фондовете изнудват буквално ползвателите за неистово покачване на рентите, посочи Добрева и допълни, че противоречи на всякаква финансова логика една рента в Западна Европа да е 20-25 евро, а в България да говорим за 50-70-80 евро. Това е абсолютно нелогично, обобщи тя.
Данаил Войков/БТА