Блокада има на повече от 40 важни пътни точки и гранични пунктове в цялата страна.
Започнаха протестите на българските фермери след отпадането на забраната за внос на зърно от Украйна.

Протестните действия в страната и столицата стартираха в 10:00 часа. Ръководството на Българския фермерски съюз ще бъде на блокадата на летището в Бяла Слатина. Във вторник се очаква протестите да стигнат и до Министерския съвет в София.

Денков: Земеделци в сърцето на протестите имат вили за милиони, яхти и скъпи коли от субсидиите

Поводът за ескалиране на напрежението в земеделския сектор е решението на Народното събрание за непродължаване на забраната за внос на селскостопански стоки от Украйна.

Кризата се задълбочи през уикенда, след като родните земеделци не се явиха на среща при премиера Денков, който от своя страна заяви, че "не преговаря с терористи".

Изказването предизвика остри реакции в целия политически спектър.

В протеста участват над 26 браншови организации от целия сектор, съобщиха от Българският фермерски съюз. По тяхна информация блокада има на повече от 40 важни пътни точки и гранични пунктове в цялата страна. А във вторник протестът ще бъде пренесен и в София.

Браншът има пет искания към управляващите: Да продължи забраната за внос на земеделски стоки  от Украйна, като се разшири с вето и върху плодове, зеленчуци месо, мляко и мед.

До 30 септември на фермерите да бъде платен пълния размер на компенсации на загубите заради войната в Украйна, държавната помощ за пропадналите от природни бедствия площи да бъде незабавно платена. Протестиращите искат също допълнителни средства за държавни помощи и облекчаване на условията по интервенциите от Стратегическия план.

От МВР увериха, че създадена необходимата организация за гарантиране на сигурността и спокойствието на гражданите по време на провеждане на протестните действия. Целият ресурс на министерството на територията на страната е зает с обезпечаването на обществения ред. 

Създаден е временен оперативен щаб, в който влизат МВР, Прокуратурата, ИА „Автомобилна администрация“, АПИ и представители на НАП. От МВР заявиха, че уважават правото на протест на всеки български гражданин и са в готовност да работят  в конструктивен диалог и комуникация.

"Апелираме протестиращите да се съобразяват с полицейските разпореждания и да се въздържат от извършването на правонарушения", заявиха още от МВР.

По-късно от МВР съобщиха, че вече на много места в страната протестните действия на зърнопроизводителите са приключили.

Остава ограничено движението за тежкотоварни автомобили по пътя Борован – Бяла Слатина от км 51 до км 53. Затруднено е движението в района на с. Труд и гр. Първомай /Пловдивско/. Сериозно струпване на селскостопанска техника все още има на пътен възел „Петолъчката“. Протестиращи са затворили път I-5 преди Казанлък. Движението е пренасочено през обходен маршрут.

Ето къде в страната има протести и блокади:

Благоевград:

Протестиращите край Благоевград не успяха да блокират международния път Е-79. След големи разправии и спорове с полицията в крайна сметка само тракторите обиколиха двете кръгови след м. Полигона край Благоевград между Е-79 и АМ "Струма", като бяха ескортирани от полицията и не успяха да блокират кръговите, предаде БГНЕС.

БТА

БТА


Организаторът на протеста Юлия Коюнджиева обяви исканията на митинг край Е-79, след което опитаха да пробият полицейския кордон, но неуспешно, тъй като полицаите застанаха пред тракторите.

БТА

БТА


Кресна 

Земеделски производители и животновъди протестират в района на Кресна. Около 10:00 часа днес те се събраха на мирен протест в центъра на Кресна. Производителите затварят периодично движението по главен път Е-79. Има засилено полицейско присъствие в района. Протестни действия се очакват в цялата страна.

Стара Загора:

Земеделски производители и преработватели се събраха на протест в южната част на Стара Загора, а над сто тежки машини затрудниха движението от града по главния път Стара Загора- Хасково, който е и връзката с автомагистрала "Тракия".

Жандармерия и полиция са блокирали протестиращи със земеделска техника на източния вход на Казанлък, каза за БТА Цветан Берберов, член на Управителния съвет на Тракийския съюз на зърнопроизводителите. Той посочи, че от организацията не знаят каква е причината за това. 

Берберов посочи, че протестиращите са блокирани вече над два часа, а в момента тръгват по Околовръстния път на Казанлък в посока София. Очакваме сблъсъци с органите на реда, каза още той. "Нашият поход е мирен, ние не отиваме на война, ако някой смята така, дълбоко греши", коментира Берберов.

В района е създадена временна организация на движението, като автомобилите се пренасочват през селата Черганово и Овощник.

БТА



Сливен

Земеделски стопани блокират Петолъчката. Днес в цялата страна се организират протести на земеделски производители, които настояват за спиране на вноса на украински слънчоглед, пшеница, царевица и рапица, както и на нерафинирано олио.
 

БГНЕС


Добрич

Над 70 тежкотоварни машини затвориха точно 10 часа пътя към и от границата с Румъния. Целият земеделски сектор е на протест. Протестите ще продължат докато не им бъдат исканията.
 

БТА

БТА


Русе


Земеделски производители организираха протест край ГКПП "Дунав мост" при Русе, като блокираха със земеделски машини движението в района на граничния пункт. Участниците в недоволството, което е част от националния земеделски протест, издигнаха транспаранти с надписи "Системата ни убива!".

"Ние работим на загуба. Около 80-90 % от производителите са на загуба, защото добивите на пшеница, слънчоглед и царевица са ниски, както и цените. В момента продаваме под себестойност", каза Милен Коев, председател на Районния съюз на фермерите "Дунавско зърно". По думите му украинската пшеница и слънчоглед могат да блокират пазара в България, тъй като у нас има много от тази продукция в складовете. 

"Това ще доведе до пълен крах на българското производство", смята той.

Разград

Земеделски производители излязоха на протест край Разград.

Ловеч


Земеделски производители от Ловешка област се включиха в общонационалния протест. Протестиращите затвориха главния път София – Варна при кръговото кръстовище в края на автомагистрала „Хемус“ при п. в. „Боаза“ в района на село Брестница. Те дойдоха със земеделска техника и леки автомобили. Вече се образуват колони от автомобили в двете посоки. Движението ще бъде ограничено за един час.

БТА


Видин

Земеделските производители протестираха и във Видин.
Те блокираха пътя за Дунав мост-2 и в двете посоки. Около 100-150 машини и представители от различни браншове на земеделието - растениевъдство, животновъдство, пчеларство и други се намират на пътното платно.

Пловдив

Десетки земеделски производители от Пловдивска област, някои - със селскостопанска техника, блокираха движението на пътя Пловдив - Карлово при село Труд. Действията им са част от общонационалния земеделски протест, организиран срещу падането на забраната за внос на стоки от Украйна. Задръстванията по пътната отсечка са километрични.

Освен зърнопроизводители, в протеста участваме животновъди, зеленчукопроизводители, оризопроизводители, производители на мед и пчелни продукти и други сектори от бранша, коментира Дарина Шишкова от Обединени български животновъди. Хората настояват да се спре вносът на всички стоки от Украйна, както и да се изплати пълният размер на компенсациите за повишените разходи за производство вследствие на войната в Украйна.

Хасково

Земеделци блокираха за два часа пътния възел край Хасково, където се пресичат първокласните републикански пътища I-5 и I-8. Около 150 производители се стекоха на протеста.

До сериозни задръствания обаче не стигна, тъй като полицията отклоняваше трафика, а самите протестиращи също пропуската на всеки половин час струпалите се автомобили.

БТА

БТА

БТА


Силистра

Зърнопроизводители от Силистренско излязоха на протест срещу отпадането на забраната за внос на зърно от Украйна. Те блокираха ключови участъци от пътищата за Русе и Шумен. В демонстрациите се включиха и производители на плодове и зеленчуци, пчелари, тютюнопроизводители и животновъди.

На пътя край Тутракан бяха  спрени около 70 тежки машини. Недоволните хвърлиха и щайги с различни плодове, запалиха низи с тютюн и пчелен кошер.

Плевен

Земеделски производители блокираха пътя София - Русе на детелината при село Ясен край Плевен днес от 11:00 часа. Така те се присъединиха към националния протест.

Велико Търново и Габрово

Земеделски производители затвориха пътя София-Варна край село Шереметя. Десетки земеделски машини на стопани от Великотърновска и Габровска области блокираха пътя за кратко в обедните часове. Целта на протестните действия е да кажем, че във всички браншове от сектор „Земеделие“ има проблеми, които се трупат от години, себестойността на продукцията не отговаря на изкупните цени, затова отпадането на забраната за внос на земеделска продукция от Украйна допълнително ще ни затрудни, посочи Валентин Мицканов, председател на земеделска кооперация от село Самоводене.

Според земеделските производители средната изкупна цена е около 30 процента от себестойността, но стопаните са принудени да я продават така, заради задълженията към банките и доставчиците на торове и други суровини. Голям е проблемът в сектор „пчеларство“, посочи собственик на пчелин, който доскоро е бил със 70 кошера, но от две години е намалил бройката им наполовина, защото не може да продава своята продукция заради вноса на мед от Украйна. Според земеделските стопани протестите не са терористичен акт, а начин по мирен път да бъде посочен проблемът, за да се намери неговото решение.

Шумен

Зърнопроизводители от Шуменско протестираха със селскостопански машини на 5-ти километър край областния град с искания за по-големи субсидии и за забрана на вноса от Украйна.

Движението не беше блокирано. Фермерите се събраха на 5-ти километър. След това машините преминаха в автошествие между кръговите кръстовищата при 7-ми километър и за кв. „Макак“. Протестът се охраняваше от полицаи. Фермерите заявиха, че протестните действия ще продължат.

Ямбол

Над шест часа продължава блокадата на кръговото кръстовище на пътния възел "Петолъчката" край Ямбол. Част от тракторите и комбайните потеглиха по подбалканския път към София, за да се включат в протеста там, а по-голямата част остават на "Петолъчката". Намеренията са блокадата да продължи до вечерта, казаха протестиращите земеделци.

БТА, БГНЕС