В момента основните организатори на протеста са зърнопроизводителите и проблемът, който те са поставили, а именно с вноса от Украйна, е решен, това заяви премиерът акад. Николай Денков пред журналисти във ВМА, където той се срещне с ръководството на лечебното заведение и разгледа химико-токсикологичната лаборатория във ВМА.

"Протестът на земеделските производители в момента излиза с искания, които са решени, или с такива, които не могат да бъдат решени, защото се слагат срокове, които няма как бъдат изпълнени. Някои от тях са свързани с нотификации от ЕК и ние няма как да ги прескочим, трябва да се спазят правилата", посочи Денков.

Земеделците на протест: Блокади на ключови пътища в цялата страна (СНИМКИ)

"Със зърнопроизводителите имаме разговор, а решението дали ще отпадне, или няма да отпадне забраната за зърното, не може да се взема само от производителите", каза още премиерът.

Той уточни, че това е решение, което трябва да отчита общата икономическа и политическа ситуация. То се взема от Министерския съвет и от Народното събрание, каза още премиерът.

През цялото време е имало диалог с производителите, коментира Денков. Има разнородни интереси между животновъди, зърнопроизводители, посочи още той. 

„Аз казах много ясно вчера, че когато са готови за конструктивен диалог, да дадат знак и ще се видим. Те досега са отказали две срещи. Аз няма да ги каня, докато те не кажат: „Готови сме да се видим“, коментира Денков.