Владислав Панев
Владислав Панев / БГНЕС
Депутатите на „Зелено движение“ Владислав Панев и Зорница Стратиева ще предложат на Народното събрание да покани на официално онлайн изслушване президента на Украйна Володимир Зеленски. Целта е да чуе позицията на официален Киев за случващото се в Украйна. Това обяви пред медии Владислав Панев, посочвайки, че идеята е дошла от местната организация във Велико Търново. Той заяви готовност още в сряда да внесе официално искане за това.

Панев смята, че изслушване на Зеленски ще бъде „изключително силен знак за това каква е позицията на България“. Той предполага, че мнозинството в парламента ще одобри идеята.

Зеленски: Време е за смислени разговори за сигурността с Москва

Националното събрание на „Зелено движение“ е одобрило идеята, обявиха малко по-късно от партията.

Днес партията, която е част от „Демократична България“, избира ръководство. Вицепремиерът по климатичните политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов обяви преди дни, че се отказва от съпредседателското място. Очаква се Владислав Панев, другият съпредседател, да бъде преизбран на поста.

Пред медиите Борислав Сандов коментира ареста на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов (който снощи беше освободен). Според него задържането му не е било прибързано, а закъсняло.

Факт е, че българското общество очаква да има правосъдие, каза Сандов, като отбеляза важността на силна прокуратура, която да може да подготвя добри обвинителни актове.
БТА