Здравното министерство с мерки срещу разпространението на вируса Зика
Здравното министерство с мерки срещу разпространението на вируса Зика / БГНЕС, архив

Министерството на здравеопазването излезе с мерки срещу разпространението на вируса Зика.

Още миналата седмица министърът на здравеопазването д-р Петър Москов е изискал доклад от главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев заради разпространението на вируса в Южна Америка.

На този етап рискът от пренасочване на заболяването и предизвикване на вътрешно разпространение е твърде нисък. Причината е сезонът, през който на европейския континент няма комари, става ясно и от анализ на Европейския център за контрол на болестите в Стокхолм.

Превръща ли се вирусът Зика в глобална заплаха?

Въпреки това заради връзките на страните от ЕС с Латинска Америка, където заболяването е най-интензивно в момента, предполагат възможност за пренасяне на заболяването. По тази причина се въвеждат и някои превантивни мерки.

Една от тях е да продължи да се следи ситуацията в Латинска Америка и да се подава на населението точна и балансирана информация, като се избягва създаването на паника и страхове.

Друга мярка предвижда чрез системата на РЗИ да се организират срещи с общопрактикуващите лекари и лечебната мрежа за поддържане на добра информираност и готовност за активно доказване на случаи, особено при лица с клиника и епидемиологична анамнеза за престои в засегнатите страни.

Освен това е предвидено и да се изготви указание до Сдружението на общините за нуждата от навременно провеждане на обществени поръчки за организиране на дезинсекция, като се работи под контрола на специалисти-биолози.