Във връзка с повишаването на заболяемостта от остри респираторни заболявания и грип временни противоепидемични мерки са въведени в следните области:

- В област Ямбол грипна епидемия е обявена в периода 25-31 януари, като учебният процес е преустановен в периода 26-31 януари.

- Област Пловдив удължава обявената грипна епидемия до 31 януари, като учебният процес е преустановен в периода 25-31 януари.

- Област Ловеч удължава грипната епидемия до 27 януари, като учебният процес е преустановен до 24 януари.

- Област Пазарджик удължава грипната епидемия до 31 януари, като учебният процес е преустановен до 24 януари.

- Област Габрово удължава грипната епидемия до 29 януари, като учебният процес е преустановен до 29 януари.

- Област Стара Загора удължава грипната епидемия до 31 януари.
Учениците ще се обучават в електронна среда от 24 до 27 януари.

Грипна ваканция в Пловдив от сряда

Припомняме, че на територията на София област е обявена грипна епидемия в периода 20-27 януари, като учебният процес е преустановен в периода от 23-27 януари. Област Добрич е в грипна епидемия до 25 януари, като учебният процес е преустановен до същата дата.

Временните противоепидемични мерки по отношение на здравната система включват: преустановяване на плановите консултации на бременни жени и деца, преустановяване на профилактичните прегледи, задължителните имунизации и реимунизации в извънболничната помощ, съобщиха от здравното министерство.

Временно се преустановяват и свижданията в лечебните заведения. Засилва се провеждането на ежедневен филтър в детските заведения, като не се допускат до работа заболели лица от персонала. 

Удължава се срокът на действие на временни противоепидемични мерки в Ловешка област срещу разпространението на остри респираторни заболявания и грип. През последната седмица се отчита снижение на заболеваемостта от остри респираторни инфекции спрямо предходната, предимно в ученическа възраст, но все още стойностите се задържат над епидемичните за областта.

Препоръчително е спазването на нефармацевтичните противоепидемични мерки като носене на защитна маска за лице, честа хигиена на ръцете и спазването на физическа дистанция - ефективно както за предпазване от COVID-19, така и от други инфекции, предавани по въздушно-капков път като грип и ОРЗ.