Директорите на две от многопрофилните общински болници в София са на мнение, че в столицата трябва да се помисли за обявяване на грипна епидемия. 

Мненията си двамата ръководБители изложиха по време на представяне на общинска програма за безплатна психологическа помощ на онкологично болни пациенти и техните близки, чието изпълнение започва в четири от многопрофилните столични общински болници.

Пациентите вече могат да ползват психологическа помощ в столични болници

„Нашето мнение е да бъде обявена грипна епидемия и в София, защото сме много натоварени в момента. Реанимационните легла са заети, пулмологичните отделения са пълни“, каза изпълнителният директор на Първа МБАЛ-София проф. Цветомир Димитров. 

"В МБАЛ „Княгиня Климентина“ (б.а. бившата Пета МБАЛ-София) също са натоварени всички отделения и най-вече пулмологичното", добави изпълнителният ѝ директор д-р Борил Петров.

„Има доста усложнения от грипа, които се изразяват с тежки пневмонии, които доста често протичат асимптоматично – няма температура пациентът, но е с тежка пневмония. Доскоро детското отделение беше запълнено над 50%.

Сега има определен отлив, но той е на вълни. Така че съм съгласен с проф. Димитров. Може би експертите, от които зависи, трябва да преценят много добре да се обяви една грипна епидемия“, каза той. 
Елена Нестерова, БТА