Затвор и за дълг към ВиК, неплатен година
Затвор и за дълг към ВиК, неплатен година / netinfo

До 15 декември 90 инкасатори на ВиК - Пловдив ще обиколят 30 000 абонати на дружеството, които имат неразплатени сметки за миналата година, с общ размер 1 милион лева.

Акцията е еднократна и целта й е да предотвратим завеждането на изпълнителни дела срещу тези наши клиенти след Нова година, обясни пред Дарик управителят на ВиК Красимир Цветков. Общите задължения на битовите абонати надхвърлят 8 млн. лева.

Наказателни дела по чл. 293 А от НК ще бъдат заведени срещу всички длъжници на ВиК, срещу които има издаден изпълнителен лист и сумите по него не са платени повече от година, съобщи пред Дарик районният прокурор Димитър Ангелов. Той обясни, че тези действия ще бъдат предприети по споразумение с ВиК, а в предвиденото в закона наказание е една година затвор или пробация.

Районната прокуратура вече е завела и първите пет дела по реда на бързото производство срещу крадци на вода от региона. Те са по членове 216 а и 234 в от НК, които също предвиждат ефективни присъди за нелегално присъединяване към водопровод или за манипулиране показанията на водомер.