/ ThinkStock/Getty Images
За три часа - от 7:00 до 10:00 часа, ще бъде затворен за движение участък от Южната дъга на Софийския околовръстен път между пътните възли „Лозен“ и „Герман“, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура".

Движението ще се извършва по обходен маршрут. Рано сутринта, когато трафикът е по-малко, ще се монтира последната трета пасарелка в участъка.

През март бяха монтирани първите две пасарелки. Едната е в района на кръстовището за с. Лозен, а втората е между Лозен и Герман. Третата, която предстои да се монтира в неделя, ще е преди кръстовището за Герман в посока от АМ „Тракия“ към „Младост“.

Пускат движението по Околовръстното между „Младост“ и „Горубляне“

Съоръженията ще обслужват бъдещите спирки на градския транспорт, съгласно одобрения идеен проект на Столична община. И трите пешеходни надлези ще бъдат с нощно осветление, настилка от висококачествен декинг и парапети.

Те ще бъдат покрити и хидроизолирани, а металните им елементи ще бъдат поцинковани и прахово боядисани. Предвидени са асансьори, които ще осигурят достъп на майки с детски колички, възрастни хора, хора с увреждания и велосипедисти.

6-километровият участък от СОП по договор трябва да е готов до края на 2021 г., но с темповете, с които строителите работят се очаква обектът да завърши по-рано. Изпълнени са всички мрежи от инженерната инфраструктура, изградени са съоръженията в отсечката и са положени долните асфалтови пластове.

В момента се извършват довършителни работи по тротоарите и кръговите кръстовища на пътните възли. При подходящи метеорологични условия вече се полага последният износващ асфалтов пласт.

Пускат движението по Южната дъга между „Младост” и АМ „Тракия”

С разширението на над 6 км от Софийския околовръстен път в отсечката от пътен възел „Цариградско шосе“ до пътен възел „Младост“, което стартира през октомври 2019 г., съществуващият двулентов път се реконструира в 6-лентов със средна разделителна ивица, разделителни ивици между локалите и директното трасе, 2 локални платна и тротоари.

С новото трасе ще се осигури връзка между автомагистралите „Струма” и „Тракия”, ще се улесни транзитният трафик от АМ „Европа“ и връзката с граничните пунктове с Турция и Гърция.