Експерти от Европейската комисия препоръчват България драстично да намали университетите. Така според експертите ще се увеличи финансирането на висшите училища и на научната дейност у нас, посочва NOVA.

Професор: В Европа има неписан стандарт - един университет на милион жители
 
Оказа се, че малка България е известна с големия си брой университети не само у нас, но и в чужбина. Сега кандидат-студентите могат да избират между 52 висши училища. Експертите от Брюксел съветват те да бъдат сведени до 10, тъй като европейската практика била на 1 млн. души население да има по един университет.
 
„Държавата трябва да наложи минимални изисквания за упражняване на тази дейност. Нашият проблем не е в това, че няма високо оценени, а в това, че няма праг, за който държавата да гарантира, че под него няма да се води обучение”, коментира проф. Добрин Тодоров, преподавател по философия.

Бившият ректор на СУ: Нямаме нужда от толкова много висшисти
 
Качеството, но не само на обучение, важи и за Техническия университет. От години свободните места са повече от кандидатите, а това води до липса на конкуренция. От Съвета на ректорите смятат, че проблемът не е в броя на университетите.

„Огромната грешка беше, че малките специализирани висши училище се кръстиха университети и започнаха да развиват абсолютно несвойствени за традициите им специалности”, коментира проф. д-р Запрян Козлуджов, зам.-председател на Съвета на ректорите на висшите училища в България.

Софийският университет остава най-предпочитаното висше учебно заведение у нас
 
Препоръката на експертите от Брюксел да се намали броя на висшите училища у нас няма задължителен характер.
nova.bg