/ БГНЕС
Защо инцидентите в планината зачестяват?
95592
Защо инцидентите в планината зачестяват?
  • Защо инцидентите в планината зачестяват?
Издирването с хеликоптер от Планинската спасителна служба (ПСС) струва 3000 лв. на час, а застраховката, в която и да е компания, излиза до 40 лв. Тази година е имало пет излитания с хеликоптер със 100-процентов успех.
 
Спасителите обясниха, че застраховка за такава постижима сума може да си направи всеки, както и да инсталира на телефона си приложението на ПСС, чрез което бързо могат да бъдат намерени точните координати на бедстващия. През 2017 г. са осъществени най-много спасителни акции в планината от 2011 г. насам.
 
Тази година планинските спасители са оказали помощ на близо 2600 човека. Най-често акциите са транспортни - планинарите оказват първа помощ и придвижват пострадалия към медицински лица.
 
Във втория случай става въпрос за търсене на изчезнали или изгубени в планината. Това са и акциите, които отнемат най-много ресурси на службата. В тях влизат и въздушните издирвания с хеликоптер.
 
Трудови инспектори на среща с туристическия бизнес в Банско

"България става все по-известна като туристическа дестинация. Все повече хора идват в държавата, така че логично е колкото повече хора идват, процентът на възможността за пострадали да се увеличава. Една голяма част идват тук, за да не спазват правилата и да не карат по ски пистите, а се спускат по улеите. Когато влязат в улея неконтролирано и се загубят, паднат и ги затрупа снега, ние вдигаме цялата си структура да можем да отидем и да ги спасяваме. А тези случаи стават все повече и повече", обясни председателят на Българския Червен кръст (БЧК) Христо Григоров.
 
Според спасителите основната причина за инциденти и наранявания в планините са две -  подценяване на условията и надценяване на собствените възможности. За 2017 г. починалите души в планината са 8.
 
Планинарите от Спасителната служба призовават желаещите да практикуват зимни спортове или да се разхождат в планината да си направят застраховка и да пестят батерията на телефоните си, за да им послужат при нужда.