Благой Цицелков е първият журналист прекарал 3 дни като доброволец в „Пирогов”
За първи път от началото на пандемията у нас журналист прекара три дни като доброволец в „Пирогов” и то в отделението, където беше регистриран първият случай на коронавирус в страната. В момента Благой Цицелков се намира в апартамент, изолиран от семейството и близките му. 

Сам, с камера в ръка, той документира ситуации, непоказани в българския ефир досега. В седмицата, когато COVID-19 отбеляза нов рекорд по брой заболели, в най-голямата спешна болница у нас беше отделен цял един етаж за лечение на заразени медици, а в страната влязоха в сила нови противоепидемични мерки. В „Темата на NOVA” става ясно как изглежда на практика ежедневната битка на лекарите с новата зараза.

„Първият ден премина успешно, запознах се с повечето пациенти или поне с тези, които се чувстват по-добре. Говорихме си за живота преди, какво се промени, какво се случи”, сподели Цицелков.

„Виждате, всички сме в такова неравностойно положение, лежим тук цял ден и постоянно ни бият инжекции. Болестта съществува и е много жестока. Това си е доста екстремно и странно преживяване, не го пожелавам на никого”, разказа пациентът Албен Галев.

„Нямам търпение да дойде моментът, в който да мога да излизам спокойно, да се забавлявам”, каза друг пациент.

В болницата всеки кът е превърнат в болнична стая. Има само едно помещение за медиците.

„Доста по-неприятно е нощем. Няма на кой да разчиташ, освен на себе си. През нощта пациентите имат много повече оплаквания, качват температура, кашлят”, разказа д-р Йонко Йончев от Клиниката по вътрешни болести в “Пирогов”.

По думите му, когато на човек му падне сатурацията, има нужда от реанимация.

„Звъниш на колеги, идват интубират. Винаги е много тъжно и неприятно. Това естествено може да се случи и през деня, но през нощта е доста по-драматично, Пациентите, които са в стаята, го възприемат доста емоционално. Мислят, че и на тях ще им се случи същото”, разказа Йончев.
nova.bg