снимката е илюстративна
снимката е илюстративна / БГНЕС

Депутати от "Възраждане" в 47-то Народно събрание, ще посетят посолството на Украйна в България с искане за извънредна среща с посланика на страната, съобщават от партията.

ДНР твърди, че български кораб е превзет в Мариупол, МВнР отрече

В случай, че такава среща не бъде осъществена, те ще поискат още в понеделник от българското правителство и Министерството на външните работи да привикат спешно посланика на Украйна в България във връзка с информация за предполагаеми действия на украински бойци, завзели българския кораб в Украйна.

По-рано в неделя Народната милиция на ДНР съобщи, че "украинските националисти са завзели два чуждестранни кораба в Мариупол и държат екипажите им като заложници". Руските медии РИА Новости и ТАСС написаха, че сред тях е и българския „Царевна”.


„В морското пристанище Мариупол украинските националистически части превзеха два чуждестранни кораба - „Царевна” и „Лейди Аугуста”. Държейки екипажите на тези кораби за заложници, националистите от „Азов” стрелят със 120-милиметрови минохвъргачки, различни видове гранатомети и стрелково оръжие от палубите”, се казва в изявлението в руските медии.

България е готова да евакуира българския екипаж край Мариупол, когато няма бойни действия

Ситуационният център към българското Министерство на външните работи отрече появилата се информация в руски медии за българския кораб „Царевна”. Оттам обясниха пред NOVA, че са във връзка с моряците ни и към този час всички са добре.