/ iStock/Getty Images
Украинските националисти са завзели два чуждестранни кораба в Мариупол и държат екипажите им като заложници, съобщиха от Народната милиция на ДНР, цитирани от РИА Новости и ТАСС. Според съобщението става въпрос и за българския „Царевна”.

„В морското пристанище Мариупол украинските националистически части превзеха два чуждестранни кораба - „Царевна” и „Лейди Аугуста”. Държейки екипажите на тези кораби за заложници, националистите от „Азов” стрелят със 120-милиметрови минохвъргачки, различни видове гранатомети и стрелково оръжие от палубите”, се казва в изявлението в руските медии.

„Съдбата на членовете на екипажа на тези кораби и тяхното здравословно състояние все още не са известни. Народната милиция на ДНР заедно с руските въоръжени сили правят всичко възможно, за да спасят живота на моряците, задържани от украинските националисти”, цитира позицията ТАСС.


Ситуационният център към българското Министерство на външните работи отрече появилата се информация в руски медии за българския кораб „Царевна”. Оттам обясниха пред NOVA, че са във връзка с моряците ни и към този час всички са добре.

Собственикът на кораба Даниел Стефанов също отрече пред NOVA появилата се информация, като уточни, че екипажът е добре.