Театралните постановки на закрито от днес са позволени, но при строги правила. Първи да играят се престрашиха в Националния музикален театър в София, където се извиха опашки от чакащи, предаде NOVA.

Всяка година на 1-ви юни Музикалния театър отваря вратите си за най-малките, този път обаче местата се оказа недостатъчни и се наложи десетки деца да се върнат обратно по домовете си. Причината - строгите мерки, според който в театрите на закрито местата могат да заемат не повече от 30 процента зрители - или в случая 250 седалки.

След дългото взаимно чакане, опашка и десетки детски погледи изпълнени с очакване, посрещнаха артистите на Музикалния театър. „Не очаквахме такова нещо, което всъщност се случи и бяхме принудени да връщаме дечица”, каза Марияна Арсенова, директор на институцията.

Столичен куклен театър отваря врати за зрители в навечерието на 1 юни

Този месец в театъра посещават  на децата. Изключение за възрастни ще има на 22-ри юни, с концерт съобразен с противоепидемичните мерки.

Храбро - първи в София, на 9-ти юни, вратите си за публика в салона, отваря Театърът на армията. „Назначават се хора от театъра, които конкретно започват да правят коридори за влизане за излизане”, коментира Мирослав Пашов, Директор на Театър "Българска армия".

И макар редица представление да останаха отложени, хората масово презаверили билетите, а не си взели парите обратно.

Ден след армията, на 10-ти юни, големият си салон отваря и Народния театър. След 81-дни раздяла. За да предпазят артистите, в Сатирата също залагат на камерни представления. „На преден план излиза представяния с по-малко колеги на сцената, те са много важни, няма как да ги защитя, нямам ход”, каза Калин Сърменов, директор на Сатиричен театър "Алеко Константинов".

Парламентът прие на второ четене промени в Закона за закрила и развитие на културата

Извън София обаче театрите не са толкова смели. Драматичен театър „Никола Вапцаров“ в Благоевград ще задържи с отварянето на залата си, тъй като с толкова малко публика сметката не излизала. „Спектакли вътре ще започнем да играем от есента , като ще стартираме с премиерата на “Тартюф” по Молиер с режисьор Дамян Тенев, която беше абсолютно готова и премиерата й беше точно около 13 март”, обясни Маргарита Мачева, директор на Драматичен театър „Никола Вапцаров“.

До тогава обаче в Благоевград ще играят на открито.
NOVA