Зам. областен управител подаде оставка, солидарен е с Радан Кънев
Зам. областен управител подаде оставка, солидарен е с Радан Кънев / netinfo

Зам. областният управител на Смолян Зарко Маринов подаде оставка, като действието му е продиктувано изцяло в подкрепа на лидера на ДСБ Радан Кънев.

„Подавам оставката си като заместник областен управител на Смолян. Правя го в знак на подкрепа на позицията на лидера на ДСБ Радан Кънев и решението на Националното ръководство на ДСБ в Поморие за снемане на политическото доверие от правителството и напускане на парламентарното мнозинство в 43-ото Народно събрание поради отказа на партия ГЕРБ от договорения вариант на конституционни реформи и бламирането на Христо Иванов като правосъден министър", се казва в официално позиция на Маринов, която бе разпространена от Областната управа.

„Не приемам Реформаторският блок да служи за параван на задкулисието и превръщането на представителите ни в изпълнителната власт във фигуранти. Новото мнозинство в парламента е управление на статуквото, а не на реформите, които не чукат, а хлопат отчаяно на вратите на държавата", категоричен е Маринов.

Зам. областен управител от ДСБ взел решение дали ще подава оставка

Той смята още, че е обяснимо и разбираемо , когато хората в социалните мрежи изразяват позиция, че не може да си едновременно на власт и опозиция. "Това може да ме накара да се замисля за оставка, но не и да взема категорично решение да я подам. Но когато този аргумент служи на ръководството на ГЕРБ в лицето на зам.-председателя и председател на парламентарната група Цветан Цветанов „Докато членове на ДСБ участват в управлението на страната, няма как да е сериозна политическата теза, на когото и да било, че те са в опозиция", аз не мога да остана на поста си. Въпреки наличието на основания за това, включително и формални. Защото РБ реши да остане част от управлението въпреки позицията на ДСБ. Нито една от партиите от блока, които също представлявам на този пост, не е поискала моето оттегляне. Напротив СДС и БЗНС на местно ниво изразиха становище, че не трябва да подавам оставка и те виждат в мен свой представител във властта - единствен в цялата област. Затова ги призовавам да не предлагат нов кандидат за зам.-областен управител. Нека ГЕРБ предложи такъв и да поеме на 100% отговорността за управлението в Смолянска област", коментира още Маринов.

Областният управител на Сливен Димитър Сяров подаде оставка

„През последната година за мен бе изключителна чест да бъда заместник на областния управител Недялко Славов - най-подготвеният за този пост досега, с изключителни качества и познания визионер, който знае и следва приоритета на приоритетите на област Смолян - транспортната инфраструктура и отварянето на ГКПП „Елидже". През последните 15 години никой не е направил повече в тази област от Славов. Пожелавам му да пререже най-очакваната от 25 година лента - тази ГКПП „Елидже", коментира още Зарко Маринов.

Други новини от Пловдив