Къщата музей на Иван Вазов в Сопот
Къщата музей на Иван Вазов в Сопот / Къща музей
Зам.-кмет на Сопот: Ще се самоубия публично, ако шефът на музея на Вазов не е уволнен както трябва
94748
Зам.-кмет на Сопот: Ще се самоубия публично, ако шефът на музея на Вазов не е уволнен както трябва
  • Зам.-кмет на Сопот: Ще се самоубия публично, ако шефът на музея на Вазов не е уволнен както трябва
Ще направя публично самоубийство, ако директорът на къщата музей „Иван Вазов“ в Сопот Стефан Филчев е уволнен не както трябва, каза пред Дарик зам.-кметът на Сопот Николай Новаков. Според министъра на културата Боил Банов обаче уволнението на директора е “нагласено, неправомерно и неадекватен акт".

Уволниха директора на музея на Иван Вазов в Сопот

Филчев беше отстранен заради промяна в длъжностната характеристика, според която за поста ще се изисква образование по музеология и археология, вместо филологическо, каквото има той. Според зам.-кметът на Сопот Николай Новаков уволнението на Филчев е правилно и законосъобразно. "Който мисли, че е неправилно уволнен, може да подаде жалба в съда. Само да ви открехна една малка тайна - Христов, ако беше сигурен, че е неправомерно уволнен, можеше още в 3-дневен срок да бутне заповедта на кмета. Все още не е заведено дело. Аз ще направя публично самоубийство, ако не е уволнен както трябва", категоричен бе Новаков.

Преди дни той обясни, че има съмнения за нарушения в музея, заради които от общината ще поискат проверка от Министерството на културата, а днес министър Боил Банов каза пред Дарик, че е разпоредил да се извърши такава проверка. "Това обаче не отменя неадекватния акт на нагласеното и неправомерно уволнение", посочи той.

През юни: Смениха шефа на литературния музей, паркирал в къщата на Яворов

Длъжностните характеристики на културните институти се утвърждават от културното ведомство и не могат да се променят едностранно от местните власти, категоричен е министърът. "Не може да подменяш една длъжностна характеристика, утвърдена от Министерството на културата", посочи Банов. Стефан Филчев потвърди пред Дарик, че ще обжалва пред съда заповедта си за уволнение, а междувременно жители на Сопот излязоха на протест в негова защита.