Закриват полицейския СОД, създавал конфликт на интереси
Закриват полицейския СОД, създавал конфликт на интереси / снимка: БГНЕС, архив

Вътрешният министър Цветлин Йовчев закрива полицейския Сектор „Сигнално-охранителна дейност” (СОД), съобщи Нова телевизия. Това е част от структурната промяна в МВР, планирана от новите управляващи.

Държавната охрана вече е спряла да сключва договори с нови клиенти, а до края на годината всички подписани договори ще бъдат спрени. Цветлин Йовчев е взел решение да закрие единствената структура в МВР, която носи приход в бюджета от над 25 млн. лева годишно.

Дейността на сектор „Сигнално-охранителна дейност” (СОД) ще бъде прекратена, тъй като е търговска и създава сериозен конфликт на интереси, потвърди по-късно пред БГНЕС зам.-министърът на вътрешните работи Васил Маринов.

Един от приоритетите на ръководството на Министерството на вътрешните работи е реформа в системата и едно от основните неща в същността на тази реформа е освобождаване от несвойствените дейности. Сигнално-охранителната дейност на министерството в момента е несвойствена, тъй като е вид търговска дейност. Министерството на вътрешните работи е създадено не, за да генерира търговска печалба, а да генерира сигурност. Това е мотивът, поради който се взе решение да бъде прекратена тази дейност, тъй като в момента се намираме в много сериозен конфликт на интереси.

Целта на министерството е да се запази максимално броят на служителите. По този повод министърът е издал заповед, с която е назначил работна група, която да прецени какви стъпки трябва да се предприемат и да докладва конкретен план с конкретни срокове по какъв начин да се освобождаване от дейността и по какъв начин да бъдат запазени хората и да бъдат пренасочени, каза още Маринов.

След като полицейският СОД бъде закрит, над 10 000 охранявани от тях обекта в цялата страна ще бъдат „подарени” на частните охранителни фирми.