/ iStock
Министърът на отбраната увери, че не би могло да има биологични лаборатории и химическо оръжие във военните бази в Ново село, Безмер, Граф Игнатиево и Айтос. Любомир Заков отговори на въпрос на Ангел Георгиев по време на парламентарния контрол.

Столтенберг: Русия може да използва химическо оръжие в Украйна

"Когато прочетох въпроса, бях дълбоко учуден. Не само като министър на отбраната, но и като дипломат с 20 години опит в областта на международната сигурност. България е подписала и ратифицирала влязлата в сила 1975 г. Конвенция за забрана на разработване, производството и съхранението на биологическо, токсично оръжие и неговото унищожаване. Конвенцията допуска единствено употребата на бактериологични, биологични агенти и токсини за мирни цели, включително за изработването на ваксини. Ежегодно Р България чрез Министерство на външните работи изготвя доклад по прилагане на тази конвенция, а обектите подлежат на инспекция от международни екипи", каза Заков.

По думите му България е подписала и влязлата в сила през 1997 г. Конвенция забрана на разработването, производството, натрупване и употребата на химическо оръжие и неговото унищожаване, а през 2000 г. НС приема Закон за забрана на химическото оръжие.

Министърът заяви, че ежегодно се изпраща доклад и по тази конвенция.

Украинското МВнР нарече дезинформация твърденията на Москва за създаване на биологично оръжие

"Съхраняваните в тези структури химически вещества се използват за обучение и тренировка на химически подразделения и за извършване на проверка на изправността на технически средства за ядрено-химическа и биологическа защита. Това са вещества разрешени по конвенцията и под стриктен контрол", каза още министър Заков.

Той обърна внимание, че от влизането в сила на Конвенцията през 1997 г. има три известни случая на употреба на химическо оръжие в нарушение на конвенцията. "Тези нарушения са от режимите на Саддам Хюсеин, Башар Асад и Владимир Путин. Последният на територията на Европа. В допълнение през подписаното на 28 април 2006 г. между България и САЩ за сътрудничество в областта на отбраната - страните се съгласяват да прилагат това споразумение по начин, съвместим с опазването на околната среда, общественото здраве и безопасност", заяви още министърът.
БГНЕС