/ thinkstock
Мургави рекетьори тормозят опечалените, описа пред Dariknews.bg сегашната ситуация депутатът Юлиан Ангелов
С поправки в Закона за устройство на територията (ЗУТ) депутатите от Обединени патриоти искат да сложат ред в управлението на гробищните паркове и статуса на лицата, които могат да извършват траурно-обредни услуги.

По същество предложението е общинските съвети да приемат наредби, в които да се определя вътрешният ред на гробищата и да се въвеждат изисквания за всички фирми, които извършват погребални и каменоделски услуги.

Юлиан Ангелов от ВМРО, който е вносител на законопроекта, коментира пред Dariknews.bg, че целта е да се спрат фалшивите фирми и мургавите рекетьори, които тормозят хората в гробищните паркове.

Нова политика за управление на гробищните паркове, погребалните агенции против

На практика това е пореден опит да се сложи ред в управлението на гробищните паркове. В мандата на предишния Столичен общински съвет бе приета наредба, с който се въведе регистрационен режим на фирмите, които искат да осъществяват погребално-обредна и каменоделска дейност. 

Част от текстовете обаче бяха отменени от съда, с оглед, че няма закон, на който да се базира такава уредба, разясни Юлиан Ангелов и обясни, че заради това внасят промени в ЗУТ.

"Това, което се случва в последните 30 години в България на територията на гробищните паркове, е недопустимо, неморално и отвратително", коментира той.

Воеводата припомни, че с отменените текстове са били въведени изисквания фирмите да имат квалифицирани каменоделци, с документи, както и съответната техника за дейността си.

"Да са реални фирми със специалисти, а не просто, който реши, да може да прави надгробни паметници или каквото и да е. Ходят, рекетират опечалените, чупят надгробни плочи, след това дебнат роднините и искат пари от тях, за да им ги възстановяват. Грозни неща", възмути се Ангелов.

Той добави, че се очаква още тази седмица законопроектът да бъде разгледан на първо четене от ресорната комисия в парламента.