Екатерина Захариева и италианския външен министър
Екатерина Захариева и италианския външен министър / БГНЕС
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и министърът на външните работи и международното сътрудничество на Италия Луиджи Ди Майо обсъдиха кризата с COVID-19 и как да бъдат преодолени последиците от нея. Това обяви самата Захариева на брифинг, след срещата си с италианския си колега.

В началото на изказването си пред медиите външният министър припомни откога датира връзката ни с Италия и подчерта, че двете страни имат дългогодишно сътрудничество.

Луиджи Ди Майо: По време на пандемията видяхме кои са наши приятели - на първо място бих сложил България


"Историята на София е свързана с италианския вицеконсул Вито Позитано. Той отказва да напусне града с цялата дипломатическа мисия, след като разбира за намерението на османските власти да запалят града след Априлското въстание. И въпреки, че някои от сградите в центъра са запалени, той помага за потушаването на пожарите и организира отряди за борба с мародерските банди. Така, благодарение на неговото застъпване София е спасена", припомни тя и подчерта, че този кратък епизод от българската история е много показателен и е символ на нашето приятелство в 140-тата годишнина от дипломатическите ни отношения.

Захариева поздрави Италия за овладяването на ситуацията по отношение на коронакризата. Външният ни министър посочи, че в най-тежките моменти нашите медици и правителства са били в постоянна комуникация.

"Радвам се, че имаме по-добра координация на европейско ниво. Все още обаче трябва да имаме общи критерии на ниво ЕС кога затваряме границите си. Критериите във всяка една държава са много различни", подчерта външният министър и обяви, че са се договорили да инициира дебат по темата.

По време на срещата е станало дума и за новия европейски инструмент Next Generation EU, който касае справянето с последиците, причинени от пандемията.

"И за следващата многогодишна рамка. Нашите правителства и нашият бизнес и нашите хора се нуждаят от тази помощ сега. В противен случай последиците за нашите икономики ще са катастрофални", коментира Захариева и добави, че лидерите ни ще успеят да постигнат съгласие по темите до края на септември.

Борисов към италианския външен министър: Заедно тестваме лекарство за коронавируса

Тя благодари на своя колега, че подкрепя европейската перспектива на страните от Западните Балкани.

Захариева обърна внимание на двустранните отношения и посочи, че Италия е един от най-важните търговско-икономически партньори на България.
"Много италиански бизнес, фабрики и икономики има в България. Те се чувстват добре тук", увери външният ни министър.

Колегата ѝ от Италия каза, че отношенията между двете страни са отлични и те са укрепени от много силни търговски отношения, които през 2019 г. са регистрирали 57 млрд. търговски обмена от левове.

Луиджи Ди Майо посочи, че е закъснял с пристигането си днес у нас, защото е трябвало да присъства на приемането на декрет за разхлабване на мерките.

„За нас това е важен ден. Тази нощ одобрихме декрета за опростяване на мерките и засилване икономиката на страната, намаляваме цените на бюрокрацията, отваряме възможност за строителните площадки“, обяви той и добави, че с това постановление дава възможност на хората да могат да се върнат на работа и инвестициите отново да тръгнат нагоре, преодолявайки бюрократичните пречки.

Майо коментира, че европейските граждани имат нужда от бързи отговори, амбициозни отговори, за да може да се преодолее трудната икономическа фаза, която има пред тях, но това ще бъде възможто единствено и само ако ЕС и неговите страни-членки се покажат на ниво. Така може да се почувстваме удовлетворени, допълни Ди Майо.
БГНЕС