Задържаха собственика на балона, от който скочиха парашутистите край Ботевград, съобщиха от МВР за NOVA. Минути преди това от ДА "Гражданска въздухоплавателна администрация" посочиха, че собственикът на балона не е лицензиран, а самият балон няма летателна годност.

Веселин Христов е човекът, който управлявал леталното средство при фаталния скок.

Той е многократно проверяван и са му съставяни административни актове.

Балонът, от който са скочили парашутистите, е без регистрация, а собственикът му - без лиценз

В същото време от Окръжна прокуратура – София обявиха, че се водят действия по разследване по образувано досъдебно производство за извършено престъпление – причиняване на смърт поради незнание или немарливо изпълнение на занятие или на друга право регламентирана дейност.

От там посочиха, че сигнал за станалия инцидент е получен около 09,15 ч. днес на телефон за спешни случаи 112. Посочено е, че има пострадало лице при любителски скок от балон с горещ въздух.

Незабавно на местопроизшествието били изпратени екипи на спешна медицинска помощ, полицията и пожарната безопасност.

Установена е смъртта на едно лице – 28-годишен мъж, а другият участник в любителските скокове – 37-годишен мъж е транспортиран с фрактури в столична болница с опасност за живота.

Тежък инцидент при скок с парашут от балон край Ботевград, има загинал и ранен

Екип от трима следователи от Окръжен следствен отдел едновременно участват в процесуално-следствените действия на терен.

Извършен е оглед, претърсване и изземване, разпити на свидетели. Прави се и допълнителен оглед с техническо средство – дрон, и с участието на вещо лице в сферата на парашутизма.

Неотложните действия по разследването продължават с висок интензитет, посочиха от прокуратурата.