Задържаха бат Сали, правил фалшиви винетки
Задържаха бат Сали, правил фалшиви винетки / снимка: Big Brother 2

Служители от Оперативен сектор на РПУ-Казанлък задържаха вчера следобед престъпна група, изготвяла неистински документи за самоличност, винетки за товарни автомобили, свидетелства за основно образование и шофьорски книжки.

Групата езадръжана в казанлъшкото село Черганово, където единият от задържаните – Стоян Пашов има печатница, в която развива легална печатна дейност.

По информация на Дарик Стоян Пашов има криминално минало. Другият задържан от групата е известният циганин от “Биг Брадър” бат Сали- Стефан Кемалов от Казанлък.

По време на задържането на групата, единият от тях се е опитал да изхвърли в горяща печка готови стикери. Бързата намеса на полицията е предотвратила унищожаването на доказателствения за престъпната дейност материал.

Според началника на казанлъшката полиция главен инспектор Дамян Дамянов, касае се за престъпна група в началото на своята дейност, която засега е действала само на територията на Казанлък. Полицията е претърсила общо три обекта, във всички тях са намерени материали, доказващи престъпната дейност на групата. Сред намерените веществени материали не са открити фалшиви пари, уточниха от полицията.

Според главен инспектор Дамянов, навременно залавяне на престъпната група е преустановило нанасянето на огромни вреди на държавата от продажбата на фалшивите винетки. По информация на полицията престъпната група е успяла да реализира засега малко количество фалшиви винетки на пазара.

Стефан Кемалов и Стоян Пашов са задържани в следствения арест на казанлъшката полиция за срок от 24 часа. Престои Районната прокуратура да преразгледа мярката им за неотклонение. Двамата задържани все още не са разпитвани.

Прокурорът от РП-Казанлък Кръстин Кацаров е категоричен, че към двамата ще бъде повдигнато обвинение за изготвяне на неистински документи за български граждани, което е тежко умишлено престъпление.

Според Кацаров, ако бъдат признати за виновни бат Сали и ортакът му могат да бъдат осъдени на лишаване от свобода от 2 до 8 години.

Името на Стефан Кмалов-бат Сали стана известно покрай второто издание на шоуто “Биг Брадър”. След излизането си от Къщата, той се зае с политическа дейност, като за кратко време премина през няколко партии: НДСВ , “Свободна България” и Евророма”.

На два пъти видният циганин се разминава с участие в общинския съвет на Казанлък. На последните местни избори Стефан Кемалов, като областен координатор на “Евророма”, успя да събере за своята листа общо 280 гласа. В изборния ден срещу него бе подадена и жалба заради нерегламентирана предизборна агитация в ромския квартал на Казанлък.