Задължителното гласуване мина на първо четене
Задължителното гласуване мина на първо четене / БГНЕС, архив
Задължителното гласуване мина на първо четене
85031
Задължителното гласуване мина на първо четене
Задължителното гласуване мина на първо четене
  • Задължителното гласуване мина на първо четене
  • Задължителното гласуване мина на първо четене

Въвеждането на задължително гласуване на избори успя да мине на първо четене в парламента. Предложението дойде от Патриотичния фронт и макар че не е окончателно, ДПС вече се закани да го атакува в Конституционния съд.

Депутатите разгледаха 14 законопроекта за промени в Изборния кодекс и приеха 11 от тях. Сред идеите, които минаха на първо четене, е и да се даде възможност на затворници с леки присъди и на хора под ограничено запрещение да имат право на вот. Предложението дойде от ГЕРБ.

Ако идеята за задължителното гласуване мине и на второ четене през пленарната зала, ще има и глоба за тези, които все пак не упражнят правото си на вот.

Предвижда се лишаване от социални помощи за срок от три месеца, както и глоба от 50 лева. Санкция няма да има за хората с трайни увреждания, както и за тези над 80 години. От ДПС вече се заканиха, че ще атакуват идеята в Конституционния съд, ако бъде окончателно приета.

Проектозакон: 50 лева глоба и три месеца без помощи, ако не гласуваме"

"Търсим някаква връзка със СИРИЗА ли? Или по-скоро вървим към КНДР, където се гласува 99,9%?", попита Хамид Хамид от движението.

От Атака също предлагаха да се въведе задължително гласуване и образователен ценз, но идеята не получи подкрепа. Още две предложения- на независимия депутат Георги Кадиев и на ДПС, които даваха възможност за агитация на чужд език с превод, не минаха през пленарната зала. За сметка на това доведоха до спор между бившия лидер на движението Лютви Местан и Славчо Атанасов от Патриотичния фронт.


"Истинското значение на делото на пресветите братя Кирил и Методий е в това, че преди близо 12 века са водили битка с триезичниците, за да защитят правото на всеки един народ да се обърне към Бога на собствения си език", обясни Местан.

"Няма нищо лошо, когато се молиш на Бога си, да се обръщаш на майчиния си език. Но тук не става въпрос за Бог и религия, а за изборен вот. Това е много съществена разлика. Ако слушам вашата теза, това значи, че трябва да променим Конституцията. Защото тя много ясно казва, че официалният език в България е българският. Какво по-официално от това да се провеждат избори в една държава", беше коментарът на Атанасов.

По предложение на ГЕРБ беше прието да се даде възможност на затворници с леки присъди да гласуват, както и на тези под ограничено запрещение, като например хора с лека умствена невменяемост или афективно биполярно разстройство. Освен това, на първо четене беше прието да се създаде многомандатен избирателен район в чужбина, както и въвеждането на активна регистрация.

Депутатите приеха още да се върви към електронно и машинно гласуване, както и машинно преброяване на резултатите. Според решението на парламента поправките в Изборния кодекс трябва да бъдат приети на второ четене от правната комисия до 30 април.