Освен ваксината на Оксфорд, още 3 ваксини показват добри резултати, поясни вирусологът проф. Радостина Александрова
Ваксината срещу COVID-19, разработвана от университета в Оксфорд, e хубава стъпка в правилната посока, но все още сме далеч от крайната точка на пътуването. Това коментира пред NOVA вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова.

Освен ваксината на Оксфорд, още 3 ваксини докладваха добри резултати”, поясни вирусологът.

В момента се работи по повече от 100 ваксини срещу COVID-19, които са в различни етапи на проучване. Създадена е сериозна организация, в която влизат 165 държави - както богати, така и не чак толкова. Те искат да защитят своето население като подпомагат създаването на такава ваксина. Идеята е в началото на следващата година най-уязвимата част от населението да има достъп до нея”, коментира проф. Александрова.

„Ваксината от Оксфорд цели да създаде имунитет срещу вируса SARS-COV-2. Най-имуногенната част в него е т.нар. „шипче”. Тя цели да създаде именно такъв участък в човешкия организъм, за да се даде имунен отговор”, допълни вирусологът от БАН.

По думите й обаче все още няма яснота колко време ще трае създаденият имунитет.

„Това, което знаем за тази ваксина, е, че предизвиква образуването на антитела при 95% от хората, които са я приели и стимулира клетъчен имунен отговор”, коментира проф. Александрова.
nova.bg