/ DarikNews.bg
Тиражът на бюлетините за предстоящия местен вот в края на октомври е 17 257 800.

Броят на бюлетините за общински съветници е 6 900 600, същият е и за бюлетините за кмет за община. Ще бъдат отпечатани и 1 858 100 бюлетини за избор на районни кметове, както и 1 598 500 бюлетини за кметове на кметства. Това съобщи говорителят на ЦИК Александър Андреев на редовен брифинг на ЦИК във връзка с предстоящите кметски избори.

Бюлетините ще струват малко над 5 милиона лева, като цената за една е около 30 ст.

ЦИК показа бюлетините за изборите, най-дългата е в София (СНИМКИ)

Андреев съобщи и че ЦИК вече е одобрила методическите указания за обучения на членовете на секционните избирателни комисии, които ще започнат другата седмица. Взето е решение и да бъдат включени в избирателните списъци между първия и втория тур хората, които ще навършат пълнолетие именно в този период и ще имат право на глас.

На брифинга стана ясно и че като наблюдатели са се регистрирали 7 неправителствени организации с общо 74 упълномощени наблюдатели, като 21 от тях са международни.

Към момента са постъпили 31 сигнала и 147 жалби, посочи още Александър Андреев.

ЦИК разяснява най-често задаваните въпроси за изборите на 27 октомври

Говорителят на ЦИК даде информация и че има 8 кандидати за общински съветници от държави членки на ЕС, като от тях трима са от Великобритания, двама са от Гърция, и по един от Румъния, Полша и Нидерландия. Те ще участват в изборите на различни места в страната - в Царево, Варна, Велико Търново, Хайредин, Нова Загора, Асеновград, Попово.

Александър Андреев припомни и че на 12 октомври изтича срокът, в който може да се подаде заявление за гласуване по настоящ адрес, както и заявление за гласуване с подвижна урна. До 16 октомври пък ще бъде публикуван списъкът със заличените лица за изборите.

Как ще гласуват хората с увреждания на местните избори? (ВИДЕО)

По време на брифинга стана ясно и че ЦИК все още не е определила размера на глобата за лидера на "Атака" Волен Сидеров заради участието му в предаването "Референдум". Причината за това е че все още тече административната процедура.

Андреев уточни, че лидерът на "Атака" е обжалвал решение на ЦИК за недопускането му в друго предаване на БНТ пред Върховния административен съд (ВАС) и сега се очаква неговото решение.