55 000 души си поставиха от новите варианти ваксини срещу COVID-19 през изминалите три седмици. Най-много дози в един ден са регистрирани на 12 октомври, когато са се имунизирали 5306 души. Само в столицата ваксинираните лица са 14 248, съобщиха от Здравното министерство.

Най-малкият ваксиниран е на 7 месеца, а най-възрастният - на 102 години. Най-много пък са имунизираните лица във възрастовата група 70-79 години - 22 121 души.

Ваксините, които са насочени срещу подвариант XBB 1.5 на Омикрон, се поставят на всеки желаещ в страната. Имунизацията се извършва от общопрактикуващите лекари, в Регионалните здравни инспекции и в определени за целта лечебни заведения.

Всяко РЗИ публикува на страницата си имунизационните кабинети в съответната област и следва да организира мобилни екипи за имунизация по домовете на трудноподвижни хора.

Съгласно наредбата от 2022 г. за условията и реда за провеждане на диагностика, профилактика и контрол на COVID-19, имунизирани през последните 90 дни лица, не се считат за контактни и не подлежат на карантина.

Изключение правят само лицата, които работят с рискови групи от населението (възрастни, лица с хронични заболявания и имуносупресивни състояния) или живеят в места с висок риск за заразяване, като социални услуги или места за лишаване от свобода.