/ iStock
Макрорамката на проектобюджета на Община Бургас за 2023 година е 457 987 129 лева. Бюджетът е в размер на над 391 млн. лв., като 211 млн. лева са за делегирани държавни дейности и 180 млн. лева за местни дейности. Индикативният разчет на сметките за средства от Европейския съюз е 66 млн. лева.

Проектът поставя акцент върху благоустрояването, социалните дейности, изграждането на общинска болница за лечение на детски болести и създаване на условия за производство и оползотворяване на зелена енергия. До края на тази година администрацията е предвидила изпълнението на дейности по общинска програма "Моят град, моят квартал, моята улица", по която се осъществяват проекти за подобряване на жизнената среда в Бургас.

Приоритет в бюджета за тази година са и дейностите по рехабилитация на уличната мрежа, осигуряване на безопасна среда за пешеходците и достъпна среда за хората с увреждания. В направление "Опазване на околната среда" усилията на администрацията са насочени към реализиране на смарт решения за интегрирано управление и контрол на отпадъците и подобряване качеството на атмосферния въздух чрез мерки за намаляване концентрацията на фини прахови частици и приспособяване към измененията на климата. 

С близо 25% повече средства ще разполагат общините в бюджета за 2023 г.

Акцент в дейностите по здравеопазване е изграждането на общинската Многопрофилна болница за активно лечение на детски болести "Св. Анастасия" - нов тип лечебно заведение, фокусирано върху грижата за детето и неговото лечение с активното участие на родителите или близките му. От параметрите на проектобюджета е видно, че ще продължат и дейностите за интегриране на украински граждани, получили статут на временно пребиваващи в страната чрез създаване на условия за посещение на детска градина и училище на украински деца, реализиране на младежки програми за украински младежи, съвместно с УНИЦЕФ и други международни организации.

Основна цел на Община Бургас през 2023 г. в сферата на културата, туризма и спорта е запазване на тенденцията за разнообразие и наситеност на събитийния календар през всички сезони, се посочва в документа, публикуван на интернет страницата на общината.

Публично обсъждане на проекта за бюджет на Община Бургас за 2023 година ще се проведе днес в заседателната зала в сградата на местната администрация. Коментари, мнения и въпроси във връзка проектобюджета могат да се правят лично, по време на публичното обсъждане или да се изпращат писмено чрез деловодството на Община Бургас или на електронните пощи, посочват от администрацията на официалната си интернет страница. Общественото обсъждане ще се проведе от 17:30 часа.
Станимир Димитров/БТА