В Министерство на здравеопазването е постъпила информация за регистрирани два взрива със заболели от трихинелоза лица.
Единият взрив е регистриран от Районната здравна инспекция (РЗИ) в Бургас. След консумация на луканки, приготвени от диво прасе, отстреляно в землището на град Малко Търново, заболяват 8 души, 6 от които са хоспитализирани. Издирени и изследвани са 7 контактни лица, като резултатите им са отрицателни. Своевременно е уведомена Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ)-Бургас.
В РЗИ-Кърджали е постъпила информация от общопрактикуващ лекар от Крумовград за лица с оплаквания след консумация на месо от диво прасе, преди да са готови лабораторните резултати за трихинелоза. Предприети са спешни противоепидемични мерки. Създадена е организация със съдействието на лекаря и председателите на ловните дружинки да се извърши издирване и изследване на всички лица, консумирали от заразеното месо. Междувременно в Университетската болница „Св. Георги“ в Пловдив е хоспитализирано тричленно семейство, консумирали от месото.
На 10 януари в здравното министерство е постъпила информация и от РЗИ-Хасково за лабораторно потвърден случай на трихинелоза при мъж, консумирал пържоли от отстреляно диво прасе в района на община Крумовград. До момента е издирен един контактен. Епидемиологичното проучване продължава по населени места.
Трихинелозата е тежко протичаща паразитна болест при хората, обръщат внимание от Министерството на здравеопазването. Причинителите на заболяването са малки кръгли червеи - трихинели. Заболяването започва най-често от 5 до 25 дни след консумация на заразено с трихинели месо. Оплакванията най-често са стомашно-чревен дискомфорт, висока температура, мускулни болки при движение, при гълтане, дъвчене, както и отоци около очите.
За да се избегне заболяване от трихинелоза е необходимо месото от домашна свиня, добито в личното стопанство, или диво прасе да се консумира само след изследване за наличие на трихинели. Приготвените месни продукти (кайма, наденица, суджук, луканка и др.) да се консумират след много добра термична обработка. При поява на описаните оплаквания незабавно да се потърси медицинска помощ от личния лекар, както и консултация с паразитолог.
Единият взрив е регистриран от Районната здравна инспекция (РЗИ) в Бургас. След консумация на луканки, приготвени от диво прасе, отстреляно в землището на град Малко Търново, заболяват 8 души, 6 от които са хоспитализирани. Издирени и изследвани са 7 контактни лица, като резултатите им са отрицателни. Своевременно е уведомена Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ)-Бургас.
В РЗИ-Кърджали е постъпила информация от общопрактикуващ лекар от Крумовград за лица с оплаквания след консумация на месо от диво прасе, преди да са готови лабораторните резултати за трихинелоза. Предприети са спешни противоепидемични мерки. Създадена е организация със съдействието на лекаря и председателите на ловните дружинки да се извърши издирване и изследване на всички лица, консумирали от заразеното месо. Междувременно в Университетската болница „Св. Георги“ в Пловдив е хоспитализирано тричленно семейство, консумирали от месото.
На 10 януари в здравното министерство е постъпила информация и от РЗИ-Хасково за лабораторно потвърден случай на трихинелоза при мъж, консумирал пържоли от отстреляно диво прасе в района на община Крумовград. До момента е издирен един контактен. Епидемиологичното проучване продължава по населени места.
Трихинелозата е тежко протичаща паразитна болест при хората, обръщат внимание от Министерството на здравеопазването. Причинителите на заболяването са малки кръгли червеи - трихинели. Заболяването започва най-често от 5 до 25 дни след консумация на заразено с трихинели месо. Оплакванията най-често са стомашно-чревен дискомфорт, висока температура, мускулни болки при движение, при гълтане, дъвчене, както и отоци около очите.
За да се избегне заболяване от трихинелоза е необходимо месото от домашна свиня, добито в личното стопанство, или диво прасе да се консумира само след изследване за наличие на трихинели. Приготвените месни продукти (кайма, наденица, суджук, луканка и др.) да се консумират след много добра термична обработка. При поява на описаните оплаквания незабавно да се потърси медицинска помощ от личния лекар, както и консултация с паразитолог.