Николай Дренчев
Николай Дренчев / БГНЕС
„Възраждане“ сезира главния прокурор Иван Гешев във връзка с договора за доставка на американските изтребители F-16. Това стана ясно от брифинг на партията в кулоарите на парламента.

"1,256 млрд. долара – сума, която е достатъчна за детски болници във всеки областен град, за училища и изобщо да решим голямо количество проблеми. Тази сума през 2019 г. е договорена да бъде дадена за самолети F-16 и е дадена през 2020 г. от правителството на ГЕРБ и патриотите, когато Красимир Каракачанов бе министър на отбраната, е похарчена тази сума. До момента няма самолети, няма бойни възможности, които са жизненоважни за нашата армия. Тази колосална сума я няма в бюджета, а армията страда, каза депутатът от „Възраждане“ Николай Дренчев.

Офицерите от Българската армия са обяснили своите нужди много коректно и начина, по който да се извърви пътя от харченето на парите до придобиване на бойни възможности, обясни Дренчев и допълни, че това не се е случило през годините.

Костадинов и Митев с наказание заради напрежението в парламента

По думите му е извършена е злоупотреба от длъжности лица с държавен финансов ресурс. И допълни, че още в рамките на днешния ден ще подаде сигнал в прокуратурата, съобщи Дренчев.

По думите му документите по сделката са "засекретени по много странен начин", към момента няма да се предоставят публично, но според Дренчев, сега на ход е главният прокурор. "Стига се до обосновани предположения за злоупотреба на публичен ресурс", заяви народният представител.