/ БГНЕС
БНБ работи по въвеждане на еврото. Това съобщиха на брифинг от "Възраждане". И поискаха оставката на управителя на банката Димитър Радев.

От думите им стана ясно, че приемат това, което прави БНБ, като опит за сриване на българската валута. "Настояваме Димитър Радев като управител на БНБ да подаде оставката си. Той е лице, което работи срещу интересите на България".

От партията споделиха, че в сряда са били "брутално" излъгани от управителя на БНБ, който ги уверил, че страната ни не извършва съществена подготовка за членство в еврозоната.

БНБ няма основание да преустанови работа по приемането на еврото

"Но сега разбираме, че се работи в тази насока и протичат определени процеси и установихме, че се работи по доста неща и на практика Димитър Радев ни излъга в очите. От БНБ участват в работни групи на Европейската централна банка и Европейската комисия", съобщиха от партията.

"Изпълняват проект как бюджетните плащания ще стават по правилата на еврозоната и проект за присъединяване на българската платежна система към европейската. Радев каза брутална лъжа и в тази връзка искаме да кажем, че от Възраждане приемаме това, което прави БНБ, като една мащабна задкулисна акция, която цели унищожаване на финансовата ни независимост, валутния борд и българския лев", допълниха от формацията на Костадинов.

Припомняме, че БНБ съобщиха, че няма формално основание и не е преустановила техническата работа по приемането на еврото. Тя се извършва по график и в рамките на бюджета на банката за 2023 г., заявиха от пресцентъра на Българската народна банка след като "Възраждане" поискаха прекратяване на техническата подготовка за членство в Еврозоната.