Даниел Петров
Даниел Петров / БГНЕС
„Преди няколко дни прокуратурата даде изявление, че е заловила организирана престъпна група, която е ощетявала хазната с незаконна търговия с трюфели, като групата е възстановявала неправомерно ДДС на стойност над 12 млн. В 47-то НС ние бяхме внесли законопроект, който да урегулира търговията и износа с трюфели, но ние го изтеглихме няколко дни по-рано заради негативните становища от Министерството на земеделието и Министерството на околната среда и водите. В навечерието на ред кризи този закон беше силно ерозиран с мотиви, че изпълняват поръчки“. Това заяви Даниел Петров от "Възраждане" на трибунка в парламента.

Възраждане Даниел Петров
БГНЕС

„В становището на Министерството на земеделието обаче липсва твърдение, че изобщо този бранш има нужда от нормативна уредба, което е факт. Факт е и че от години лобистки интереси пречат на промените в този бранш. За една година приходите от износ на трюфели е на стойност от над 250 млн. лв. за количества от над 500 тона. По официални данни над 25 000 души са ангажирани сезонно и годишно в сектора. Това доказва важността на сектора и нуждата от спешно законодателство, което да го урегулира“, заяви още Петров.

Възраждане Даниел Петров
БГНЕС

„Тези законодателни промени трябва да се осъществят с участието на работна група, която да включва заинтересувани физически и юридически лица, които са ангажирани с процеса и нашата група ще внесе такова предложение в НС“, уточни още депутатът от "Възраждане", цитиран от БГНЕС.