В качеството му на висша професионална длъжност в МВР, главният секретар е длъжен да планира и контролира работата в министерството и да отговаря за тяхното изпълнение. Както и да координира отделните звена при извършване на конкретните задачи и дейности. Това заяви вътрешният министър Калин Стоянов, който по-рано днес изпрати предложение до президента да издаде указ за освобождаването на главния секретар на МВР.

"Смятам, че главен комисар Петър Тодоров е отговорен за липсата на координация и контрол върху дейности в МВР, което е в пряка връзка с настъпилата смърт на шестима полицейски служители при изпълнение на служебните им задължения в изключително кратки срокове", заяви министърът.

Петков: Радев просто не иска неговият главен секретар на МВР да бъде сменен

Според Стоянов заради липсата на контрол и адекватни действия от страна на главния секретар 2021 г. до идването на редовното правителство се наблюдава голям ръст на престъпленията против личността, както умишлени убийства, така и непредумишлени убийства, извършени с особена жестокост, извършени по време на битови скандали и/или домашно насилие над жени.

Вътрешният министър даде пример и с някои емблематични престъпления през последната година, сред които убийството на Димитър Малинов в Цалапица и бягството на заподозрения извършител в чужбина, убийството на психолога Иван Владимиров - Нав от негов съсед, въпреки многото сигнали от майка му, както и мистериозното завръщане в страната на издирвания Ангел Христов от "братя Галеви", който почина през юни.

Погребаха Ангел Христов, на поклонението дойдоха Златко Баретата, Каплата и представители на местната власт

"Човек обявен за общодържавно издирване, издирван и от Интерпол, е починал на територията на Република България. Въпреки че още в деня на изчезването е известно, че Димитър Малинов е търсен от извършителя на престъплението, служителите на РУ Стамболийски не предприемат каквито и да било действия за установяване на местонахождението на Рангел Бизюрев и се ограничават единствено до формалното обявяване на изчезналия за общодържавно издирване. Вследствие на това бездействие е допуснато извършителя на убийството да напусне страната", аргументира се в детайли Стоянов.

Близнаците от Цалапица остават в ареста, страхуват се от лична саморазправа в селото

"Посочените случаи показват, че са налице сериозни пропуски в дейността на главния секретар, което е основание за прекратяване на неговите правомощия", каза вътрешният министър.

"Надявам се, че президента ще приеме нашите аргументи", посочи министър Стоянов. По думите му името на следващият главен секретар на МВР все още не е било обсъждано.