/ БГНЕС
Апелативният специализиран наказателен съд върна в ареста съпругата на Васил Божков - Елена Динева.

Миналата седмица Динева бе пусната на свобода срещу рекордната парична гаранция от 1,5 млн. лева. Прокуратурата веднага поиска Елена Динева да бъде върната в ареста, а тя - да ѝ бъде намалена паричната гаранция.

Съдът остави без разглеждане жалбите на Божков и съдружника му за задържането им

Според прокуратурата, ако Елена Динева остане на свобода, тя би могла да попречи на разследването, като укрие и дори унищожи доказателства и по този начин извърши престъпление срещу правосъдието.

По-рано Апелативният спецсъд оставени без разглеждане жалбите на защитниците на Божков и на съдружника му Георги Попов. Жалбите бяха срещу задържането им в срок от 72 часа. Съдът прие, че след като двамата обвиняеми не са фактически задържани липсва законово основание за контрол на тези актове от съда, а обжалването им се извършва по реда на чл.200 от НПК.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Съпругата на Божков била наясно с престъпната му дейност

Божков и Попов са в Обединените арабски емирства, а прокуратурата иска от местните власти двамата да бъдат екстрадирани в България.

Задържането за 72 часа е заради обвинението на Божков за ръководство на организирана група, извършвала от 2014 до 2020 година престъпления от различен характер, а на Попов – за членство в групата.

Какво пишат германските медии за най-богатия българин?

Обвиненията на двамата обаче са задочни, защото при повдигането им миналия месец бяха напуснали страната.

В случай, че искането за екстрадиция бъде уважено, при пристигането си у нас те трябва да бъдат отведени в следствения арест и до 72 часа изправени пред Специализирания наказателен съд.

От Исперих днес главният прокурор Иван Гешев заяви, че и прокуратурата, и българската държава са си свършили работата. „Говорено е с тамошната прокуратура на високо ниво. Топката е в друга държава”, каза още обвинител номер едно.
БГНЕС