Втори сме по случаи на рак на маточната шийка в Източна Европа
Втори сме по случаи на рак на маточната шийка в Източна Европа / снимка: Sofia Photo Agency /

България е на второ място сред страните в Източна Европа по регистрирани случаи на рак на шийката на матката след Румъния, стана ясно на кръгла маса в парламента. Депутати, лекари, експерти и пациенти обсъдиха перспективите в превенцията на онкологичните заболявания у нас.

Министърът на здравеопазването д-р Евгений Желев обяви, че вече е готова националната програма за борба с рака. За реализирането й ще бъдат изразходвани 350 милиона лева от бюджета на касата и на ведомството, ще се отпуснат и средства по оперативните програми.

„Добре организираните скринингови програми могат да осигурят над 80% превенция на рака на маточната шийка, вторична профилактика, а създадените ваксини могат да предпазят 7 от 10 случая от рак на маточната шийка, първична профилактика”, каза депутатът от здравната комисия Атанас Щерев.

Министърът на здравеопазването д-р Евгений Желев: „19 млн. лева за една скринингова програма „Национална кампания за ранна диагностика на онкологичните заболявания”, чиито основни дейности са насочени към създаване на база данни за населението, система за известяване, скринингов регистър, ръководство за добра клинична практика за скрининг и провеждане на скрининг изследване за рак на гърдата, маточната шийка и на дебелото и правото черво.”

„Този скрининг, който го има у нас и който обхваща 20% от женското население, засяга по-образовани и по-заможни жени, което поставя в неблагоприятно, неравностойно отношение останалите. Достъпът до ваксини също така е ограничен до по-заможните и по-образованите, с което тази здравна неравнопоставеност се задълбочава. Липсва съгласие, не само в съсловието и гражданството, за това кой ще извършва скринингови цитонамазки – общопрактикуващ лекар или гинеколог”, каза Никола Василев, който е национален консултант по онкогинекология.