протест
протест / БГНЕС
Втори ден майки на деца с увреждания и други граждани протестират пред Министерския съвет с искане за оставка на вицепремиера Валери Симеонов.

БГНЕС

Повече от час продължи блокадата на жълтите павета пред Министерски съвет и президентството, където гражданите скандираха "Оставка", носят плакати "Симонов - срам", "За душата с увреждания няма протези и рехабилитация", както и плакати с образа на вицепремиера, преобразен като Хитлер. Те носят и черни знамена.

Протестиращите: Продължаваме докато Симеонов не подаде оставка

Майките са обидени от ново изказване на вицепремиера Валери Симеонов. По думите им в опита си да разясни какво е имал предвид, когато е казал, че децата им са "уж болни", той е използвал отново обидни думи като "деформирани, изкривени", което смятат за недопустимо за речник на човек на такъв отговорен пост, отбелязва БТА.

Повод за протеста, който вече втори ден се провежда, е изказване на Симеонов. Миналата седмица той заяви пред репортер на частна медия: "Законът за хората с увреждания беше започнат като опит да се угоди на една група кресливи жени, които спекулираха с децата си, манипулираха обществото, изкарвайки ги на пек и на дъжд тези уж болни деца, без грам майчинско чувство, грижа за тях". Валери Симеонов направи този коментар след заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което беше разгледан проекта на Закон за хората с увреждания.

БГНЕС

Изказването на вицепремиера предизвика остро възмущение от страна на майките. Премиерът Бойко Борисов се извини от името на вицепремиера и на цялото правителство за думите на Симеонов. Вицепремиерът обаче на няколко пъти обяви, че не се отказва от "нито една своя дума" и подчерта, че смисълът на изказването му е, че с децата се спекулира и става въпрос за политическа кампания.

БГНЕС

Борисов от ОАЕ: Няма да подам оставка вместо Валери Симеонов и да хвърля страната в катастрофа

В понеделник от ОАЕ министър-председателят заяви: „Поетите ангажименти към майките на деца с увреждания се изпълняват в пълен обем – както по отношение на допълнителните 150 милиона лева повече за системата, така и относно законопроектите. Знам, че майките работят за кауза, а за да се случи тази кауза работихме и със социалния, и с финансовия министър“.