Членове на Висшия съдебен съвет изразиха становища по предложението на четирима членове на Прокурорската колегия за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. То е направено заради негово изказване от 15 май по време на пресконференция, на която той използва израза „политически боклук“, с което, според вносителите, се уронва престижът на съдебната власт. Вносителите са Йордан Стоев, Калина Чапкънова, Гергана Мутафова и Георги Кузманов

Булфото


Заседанието на Пленума на ВСС по процедурата започна в 09:00 часа. Членът на ВСС Севдалин Мавров заяви, че се отказва от участие в процедурата. Изказването на становище от членове на съвета приключи, към момента никой друг не иска да вземе думата. При гласуване сега, главният прокурор може да бъде освободен от длъжност с 13 гласа "за".

В конкретния случай използваната лексика от главния прокурор може да се окачестви като арогантен израз, който поначало не би следвало да е присъщ за никого от магистратите, особено от страна на личности, които по силата на позицията си са натоварени с изключително високи изисквания за професионални и нравствени качества, заяви председателят на Върховния касационен съд Галина Захарова

По думите ѝ не само конкретната изява на Иван Гешев, а цялостното му поведение довежда до извода за силна политизираност. „Особено опасно и тежко укоримо за мен е това, че цялото му поведение е насочено към постигането на конкретна политическа цел. Тук се касае не само до превратно упражняване на функции, на правомощия, а до дълбоко навлизане в политическия живот и то, за съжаление, със средствата на наказателния процес и наказателното производство“, каза тя. В случая това е едно осъзнато поведение, с което аз не мога да се съглася, добави Захарова. Наказателният процес не може да бъде инструмент за отмъщение и за увреждане на интересите на когото и да било, посочи председателят на ВКС.

Булфото


Според Атанаска Дишева не може да се каже, че е нарушено правото на защита на главния прокурор при провеждането сега на заседание по процедурата за освобождаване в негово отсъствие. Тя припомни, че му е дадена възможност да присъства.

Авторитетът на съдебната власт следва да приеме превес пред правото на изразяване. Когато главният прокурор прави подобни изказвания, аз считам, че няма основание да се позовава на правото си на свободно изразяване и да твърди, че това негово изказване в тази част е просто упражняване свободата на изразяване, каза Дишева. По думите ѝ доводът, че изказването е извадено от контекста, е необоснован, както и че става въпрос за изтървана реплика, защото тя е използвана от него няколко пъти.

Свидетели сме на нарушаване на Конституцията, заяви Вероника Имова, като припомни, че Иван Гешев и защитата му поискаха да си упражни правата, но „мнозинството игнорира това тяхно право и даде ход на обсъжданията“. Тя отбеляза, че правото на защита е фундаментално право, като според нея е нарушено и правото на равенство между гражданите. Имова добави, че решението на ВСС не слага край на процедурата, а край поставя указът на президента, който трябва да подпише решението за освобождаване на главния прокурор, което според нея „носи със себе си мина, която може да избухне в Конституционния съд“, с оглед нарушаване на основни конституционни права, които имат гражданите. Аз няма да подкрепя предложението на колегите, не съм съгласна и с аргументите на досега изказалите се, че са налице основанията за освобождаване на главния прокурор, добави Вероника Имова. 

Булфото


Ще мине дълго време, преди българската прокуратура да си върне доверието, отбеляза Огнян Дамянов. Цветинка Пашкунова посочи, че с използваната лексика, жестове и интонация от Иван Гешев е нарушен кодексът за етично поведение, принципите  благоприличие, вежливост, толерантност и почтеност. По думите ѝ с изявлението за „политически боклук“ се компрометира и принципът за независимост и безпристрастност на българския магистрат, който трябва да избягва всяко поведение, което може да бъде възприето като предубеденост. 

В мен остава съмнението за легитимността на тази процедура, коментира Олга Керелска. Според нея последователността от събития и други обстоятелства оставят съмнение, че това е процедура, която се прави с легитимни цели, а не е повлияна от промяната в политическата обстановка. Тя посочи, че няма да подкрепи предложението за освобождаване на главния прокурор.

Главният прокурор Иван Гешев си тръгна от днешното заседание на ВСС около 12:00 часа, заради планирано посещение в Европейския парламент, където ще бъде изслушан. На 5 юни, на заседание на ВСС по процедурата, той заяви, че според него зад целите на това производство прозира ясно опит за политическа намеса в съдебната власт и нейното превземане.

Иван Гешев изрази надежда това да не е политическа поръчка. Според него вероятно е опит за превземане на съдебната власт от хора, които са безпринципни и не уважават Конституцията. По думите му в предложението за освобождаване няма юридически основания. „Ясно е, или поне за мен, че най-вероятно зад това стои политическото влияние на партия ГЕРБ“, заяви Гешев.

Вярвам в колегите си, в съдебната власт, членовете на ВСС, че няма да влязат в политическия график, може би графика на Делян Пеевски и на Бойко Борисов. И вярвам в родината и българския народ, посочи днес Иван Гешев, преди началото на днешното заседание на ВСС.

Иван Гешев встъпи в длъжност като главен прокурор в началото на 2020 г. Неговият мандат е седемгодишен. За да се стигне до неговото отстраняване от длъжност, е необходимо ВСС да изпрати на държавния глава решение и той да подпише указ за освобождаване от поста „Главен прокурор“.

Константин Костов/БТА