Пленумът на Висшия съдебен съвет подкрепи декларация в подкрепа на спецправосъдието у нас. Позицията е свързана с внесения в разпуснатия вече парламент законопроект за закриване на спецсъда и спецпрокуратурата.

Служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов, който за първи път председателства заседание на кадровия орган, предложи регламент за изказвания в рамките на до 5 минути. Това обаче не се случи.

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов пръв взе думата и заяви, че няма да подкрепи декларацията.

Магистрати сезираха евроинституции за закриването на специализирани звена (ВИДЕО)

"С това сляпо подкрепяне на декларацията се оказва, че разделение на съдийска и прокурорска колегия няма. Както е допустимо създаване на спецмагистратури, така е допустимо закриването им", анализира решение на Конституционния съд (КС) Панов.

Той определи декларацията като политическа и без правни мотиви. Пленумът на ВСС не е политически орган и затова не може да разглежда такава декларация.  По думуте му приемането ѝ в ситуация на служебно правителство също е доказателство, че тя е политическа, каза още Панов по време на дискусията и допълни, че натовареността в спецсъдилищата намалява.

Според него голяма част от делата са споразумения, разрешения за СРС-та. Миналата година до ВКС са стигнали само 14 дела от спецсъда. Апелативният спецсъд е на предпоследно място по резултатност по потвърдени актове от всички апелативни съдилища в страната, каза още Панов.

Цветинка Пашкунова, един от вносителите на декларацията, заяви, че подкрепя декларацията и я определи като израз на съпричастност.

Прокурорската колегия прие декларация срещу закриването на специализираните съд и прокуратура

"Няма как да запазим мълчание и да се правим, че нищо не се е случило. Начинът, по който беше внесен законопроектът е в посока незачитане независимостта на властите. Нямаше и обществена дискусия по темата. Всичко това е пренебрежително отношение към институциите и прилича на реваншизъм", посочи тя.

Главният прокурор Иван Гешев определи като лъжа твърдението, че няма ефективност и ефикасност от работата на тези институции. В момента по дела и разследвания са блокирани над 3 млрд лева.

Целта на предложените законови промени е тези пари да се върнат към хората, срещу които се водят разследвания именно от спецпрокуратурата, каза Гешев и припомни, че ако бъдат закрити спецсъдилищата, всички дела ще започнат отначало. Закриването на тези институции ще е в интерес на мафията, а цената ще платят хората, посочи главният прокурор.
БТА