Все повече момчета искат да служат в казарма
Все повече момчета искат да служат в казарма / Sofia Photo Agency архив
Все повече момчета искат да служат в казарма
86636
Все повече момчета искат да служат в казарма
Все повече момчета искат да служат в казарма
  • Все повече момчета искат да служат в казарма
  • Все повече момчета искат да служат в казарма

Все повече момчета искат да служат в казармата. Това съобщи пред „Дарик" заместник-командващият на Съвместното командване на силите ген.-майор Златко Златев. Според него идеята за връщане на наборната служба подлежи на задълбочен анализ.

139 български военнослужещи посрещат празника на българската армия зад граница. Те изпълняват мисии в Афганистан, Косово, Босна и Херцеговина. Наши военни участват и във военноморската група в Средиземно море, а в Мали имаме екипи от военни медици. Всички те са подготвени да свеждат до минимум рисковете и са преминали специално антитерористично обучение, поясни ген. Златев.

Всеки българин, зачислен в запаса, ще се отчита за пътувания в чужбина

По повод идеите за връщане на казармата, ген. Златев коментира, че е необходим много задълбочен анализ дали това е необходимо и дали може да се финансира:

"Една наборна военна служба ще улесни много изпълнението на по-специализираните задачи на професионалната армия. От тази гледна точка е положителна. Но от финансова гледна точка разходите са големи, защото ако е 6 месеца тази служба, процесът на подготовка на наборните войници е няколко месеца -до в момента,в който са готови за ползване, и трябва да напуснат системата. Т.е. ние само ще ги подготвяме, а няма да ги ползваме. Моята информация е, че на този етап не се обсъжда подобно нещо, въпреки че голяма част от момчета искат да влязат в армията, за да станат мъже, макар и за няколко месеца".

Всички младежи минават на отчет в армията

Над 20 000 български военни са се включили досега в международните мисии и операции, в които България участва. В момента военните ни зад граница са 139. Те участват в операции на НАТО, ЕС и в мисия под егидата на ООН. 110 наши военни са в Афганистан, 10 са Косово, 10 в Босна и Херцеговина. Наши военни медици помагат и обучават населението в Мали, имаме участие и във военноморската група в Средиземно море. С контингентите ни зад граница се поддържа връзка ежедневно, обясни ген. Златев:

"Военният команден център поддържа връзка с всички наши командири непрекъснато, 24 часа в денонощието. Получаваме доклади от тях ежедневно, но отивайки на друго място, те са преподчинени на друго командване, имат други командири".

Всички военнослужещи, които се включват в задгранични мисии са преминали специална подготовка как да намаляват рисковете и как да реагират при терористична заплаха:

"Една част от подготовката на нашите колеги е насочена и към това, с особено внимание към локализиране на взривни устройства, разпознаване на терористи, оказване на първа медицинска помощ след такова събитие".

Във връзка с проектите за модернизация на трите вида въоръжени сили, ген. Златев каза, че освен голям финансов ресурс, това ще отнеме и време.

След доставката на новата техника военнослужещите ни трябва да бъдат обучени да боравят с нея. Това ще отнеме минимум половин година, а за въздушните и морските сили - повече.